Podcast
EO

'Arbeid kan religie als zingevingssysteem vervangen'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Arbeid kan religie als zingevingssysteem vervangen'

Nu steeds minder mensen zingeving ontlenen aan religie, neemt werk deze plek voor een groot deel in. Hoogleraar Maroesjka Versantvoort reflecteert in De Ongelooflijke Podcast op de effecten hiervan: "Mensen zien werk als route om te komen tot zelfontwikkeling en om iets te kunnen doen voor de samenleving. Maar dat heeft ook risico’s."

#117 - Zingeving en de religieuze betekenis van werk (met Maroesjka Versantvoort en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Volgens Versantvoort, die sinds oktober namens het Sociaal en Cultureel Planbureau bijzonder hoogleraar Arbeid en Zingeving is aan de Protestantse Theologische Universiteit, is werk in welvarende landen – na familie – de belangrijkste bron van zingeving. "Voor het kunnen ervaren van zingeving is betekenis en coherentie superbelangrijk, dus dat mensen een verhaal kunnen vertellen en aan kunnen geven: 'Ik doe dit werk en op deze manier draagt het bij aan het hogere doel van deze organisatie of de maatschappij'", aldus Versantvoort.

'Bullshitjobs'

Tegelijkertijd twijfelt volgens onderzoek één op de vier mensen of zijn of haar baan een ‘bullshitjob’ is. Hoewel dit niet betekent dat dit daadwerkelijk onzinbanen zijn, is de vraag die bij deze mensen speelt of hun werk wel van meerwaarde is, volgens Versantvoort een heftige constatering. "Het draagt bij aan het feit dat er zoveel mentaal zieken zijn in Nederland. In het Nederland anno nu heeft meer dan een miljoen van de werkenden regelmatig last van burn-outachtige klachten."

Andere zingevingsbronnen

Volgens de hoogleraar is werk als enige bron van zingeving dan ook erg risicovol. "Als je werk de toegang is tot het behalen van zingeving en je niet andere bronnen van zingeving kent, is het behoorlijk ondermijnend als je in een turbulente werkomgeving werkt of helemaal niet meer kan werken."

Versantvoort zelf vindt voornamelijk in haar geloof deze andere zingevingsbron, die bovendien verweven is met haar werk: "De afwegingen die ik maak en de doelen die ik mijzelf stel op het werk, zijn ook gedreven door mijn geloof. Religie kan erg helpen om verdraagzaam te zijn en te kunnen omgaan met tegenslag."

Functioneringsgesprek

Aangezien in december de meeste functioneringsgesprekken worden gehouden, pleit Versantvoort er daarom voor om zingeving onderwerp van gesprek te maken: "De baas zit te wachten op goed functionerende collega’s. Geef dus aan wat betekenisvol voor je is en wat in strijd is met je persoonlijke waarden. De huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft daarbij urgentie én macht."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie