Podcast

Gezocht: Gênante radiomomenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezocht: Gênante radiomomenten

Een gast die boos wegloopt, of een presentator die zo’n uitglijder maakt dat je als luisteraar plaatsvervangende schaamte voelt. NPO Radio 1 is op zoek naar gênante radiomomenten.

De momenten krijgen een plek in de podcast Hallo Hier Hilversum, waarin hoogtepunten te horen zijn uit de 100-jarige geschiedenis van de radio in ons land. Dit jaar beleeft de radio het eeuwfeest. In november wordt dat gevierd. De datum van 6 november geldt als mijlpaal dat de eerste keer een radio-uitzending in de ether klonk in Nederland.

Elke radioluisteraar herinnert zich vast momenten dat hij of zij bij jezelf dacht: 'Laat dit niet waar zijn; wat ongelofelijk fout dit'. Een interview met een schrijver die teveel drank op had bijvoorbeeld of een presentator die compleet uit de bocht vloog met impertinente vragen.

"We zoeken geen klassieke bloopers als versprekingen en technische foutjes die knullig overkomen, maar momenten die zorgen voor tenenkrommende radio", vertelt Wim Eikelboom, coördinator bij NPO Radio 1.

Jack van Gelder

Zelf noemt hij twee gênante radiomomenten uit zijn eigen radioloopbaan. "Bij zijn afscheid van de publieke omroep was er een speciale uitzending voorbereid om voetbalcommentator Jack van Gelder te eren. Jack liep na korte tijd boos weg, omdat in die uitzending kritiek op hem klonk waar hij niet van gediend was."

"En ik herinner met nog hoe beroerd ik me als eindredacteur voelde toen we een uitzending van Koningsdag in Middelburg openden met een knetterende vloek van verslaggever Jeroen Wielaert. Jeroen wist niet dat hij al op zender te horen was en zijn krachtterm gebruikte hij omdat er iets mis was met de verbinding. Dat gênante radiomoment haalde destijds de voorpagina van de Telegraaf."

Tips kun je kwijt via onderstaande formulier. De meest gênante radiomomenten worden besproken in de podcast Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems wekelijks hoogte- en dieptepunten uit de radiohistorie de revue laten passeren.

{rsform 34}
Ster advertentie
Ster advertentie