Naar homepage
Podcast

Het christendom vrouwonvriendelijk? 'Vroeger werd het juist een vrouwenreligie genoemd'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Het christendom vrouwonvriendelijk? 'Vroeger werd het juist een vrouwenreligie genoemd'

[EO] Almatine Leene is sinds 14 november de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Bekend was ze al in kerkelijke kringen: ze was de eerste vrouwelijke predikant in haar kerkgenootschap. In De Ongelooflijke Podcast sprak ze uitgebreid over de verhouding tussen mannen en vrouwen in de kerk en daarbuiten.

#39 - Is het christendom vrouwonvriendelijk? Met Theoloog des Vaderlands Almatine Leene en Stefan Paas

Lange tijd was Leene ervan overtuigd dat de rol van predikant niet voor vrouwen was bedoeld, maar haar promotieonderzoek bracht haar op andere gedachten. De afgelopen zestien jaar voerde Leene dat onderzoek uit in Zuid-Afrika, waar ze ook werkzaam was als predikant.

Patriarchaal

De rol van vrouwen binnen het christendom, wordt vaak negatief beoordeeld. De godsdienst zou patriarchaal zijn. Leene is het daar niet mee eens: "De Bijbel biedt zelf een heel duidelijk gelijkheidsperspectief, al vanaf Genesis 1, waar staat dat man en vrouw beide naar Gods beeld geschapen zijn."

Vaste gast in de Ongelooflijke Podcast, theoloog Stefan Paas is het hiermee eens: "In de vroege kerk zie je bewegingen die enorm emanciperend zijn, het christendom werd door tegenstanders zelfs een vrouwenreligie genoemd, en tegelijkertijd zie je ook bisschoppen daar weer van schrikken en de deksel er weer op duwen."

Beiden geven ze aan dat de hele wereld lange tijd vrouwonvriendelijk is geweest: "Ik denk dat dat niet aan een religie vastzit", stelt Leene. Dat je vandaag de dag als christen je zorgen zou maken over het feit dat "vrouwen en mannen gelijker zijn dan ooit" vindt Paas zich moeilijk voor te stellen. "Laten we als christenen blij zijn dat we in een tijd leven waarin er iets minder patriarchaat, en iets minder homohaat is."

Feminist

Op de vraag of de kerk zich meer zou moeten uitspreken voor gelijkheid tussen man en vrouw, zegt Leene volmondig ja: "Ongelijkheid op basis van kleur of geslacht of seksuele oriƫntatie, daar moeten we zeker meer over zeggen." Ze zou zichzelf echter niet meteen een feminist noemen. "Dan zit je direct in een hokje waar je niet meer uitkomt", aldus Leene, maar dat ze het als Theoloog des Vaderlands ook over de rol van vrouwen zal hebben lijkt haar 'evident'.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie