Podcast

Podcast Opvliegers: Elles de Bruin volgt de overgang in de hoop het taboe te doorbreken

foto: Opvliegersfoto: Opvliegers
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Opvliegers: Elles de Bruin volgt de overgang in de hoop het taboe te doorbreken

[Omroep MAX] Programmamaker Elles de Bruin duikt in de podcast Opvliegers in de wereld van de menopauze. Waarom heeft de overgang haar leven de afgelopen jaren zo op z'n kop gezet? In de podcast deelt ze haar eigen verhaal, maar ook artsen, psychologen, mede-ervaringsdeskundigen en mannen komen aan het woord.

Video niet beschikbaar

Elles: "Ik ben 47 jaar en wordt zwetend wakker. Met enorme hartkloppingen. Mijn man belt de ambulance. Van alles schiet er door mijn hoofd. Heb ik een hartaanval? Ga ik dood? In het ziekenhuis volgt de diagnose: u bent in de overgang. Ik schrik me rot. Is dít de overgang? En: nu al?"

Niet de enige

Elles is niet de enige. Nederland telt op dit moment 2 miljoen vrouwen in de leeftijd tussen de 45 en 60 jaar. De leeftijd waarin de overgang speelt en het een leven op zijn kop kan zetten. Zweten overdag, zweten 's nachts, slecht slapen, niet slapen, moe zijn, hartkloppingen, stemmingswisselingen, depressie, concentratieproblemen en vaginale droogheid: allemaal symptomen van een levensfase waar de helft van Nederland in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Maar nog steeds heerst er een taboe op de overgang.

Trailer - Opvliegers - Opvliegers

'Het taboe menopauze'

Over 'het taboe menopauze' gaat de eerste aflevering van de podcast. Elles vertelt haar eigen verhaal, maar spreekt ook met experts en andere vrouwen. In andere afleveringen wordt het werken tijdens de overgang onder de loep genomen, spreekt Elles met vrouwen en artsen over seks tijdens de menopauze en duikt ze in de bloeiende markt van medicijnen tegen opvliegers en andere overgangsverschijnselen.

'We hebben het er niet over'

In de eerste aflevering komen onder andere overgangsconsulente Jos Teunis en Eveline Bakker van het platform Vuurvrouw aan het woord. "We willen er niet naar kijken en ontwijken het liever, we hebben het er niet over. Ik heb met mijn collega's erover gesproken en die hebben het dan nog over het o-woord", aldus Bakker. Ook Lily Koopmans die zelf 10 jaar worstelde met overgangsklachten en prof. dr. Herman Depypere over waarom het taboe nog steeds bestaat, spreken met Elles.

De 8-delige podcast is gelanceerd tijdens de Week van de Podcast. Je luistert Opvliegers via de NPO Radio 1 app, website en alle andere bekende podcastplatforms.

#1 - Je moet er 'gewoon doorheen' - Opvliegers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie