Podcast

Ellie Lust: 'Je komt wel duizend keer in je leven uit de kast'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Ellie Lust: 'Je komt wel duizend keer in je leven uit de kast'

[AVROTROS] Ze had altijd ruzie met de lesbische juffen op school. Als ze daar nu op terugkijkt, denkt ze dat "dat een soort onderlaag is geweest, maar dat is psychologie van de koude grond." Nadat de relatie met haar eerste vriendin stuk liep, werd ze echt open over haar geaardheid. Een proces dat altijd doorgaat. "Je komt niet één keer uit de kast, je komt wel duizend keer in je leven uit de kast. In iedere nieuwe situatie moet je weer vertellen dat je op vrouwen valt."

{podcast audio="112917" caption="Rik van de Westelaken en Ellie Lust" }

Toen Rik van de Westelaken zich op 19-jarige leeftijd realiseerde dat hij homoseksueel was, hield hij het wel even voor zich. "Ik wilde het helemaal niet, maar je hebt niet zoveel te willen wat geaardheid betreft. Het was in de periode dat HIV opkwam, dus ineens was homo zijn dodelijk geworden. Toen ik het eenmaal tegen iedereen had gezegd, begon het leven opnieuw. Het was alsof ik voor de tweede keer geboren was en ineens écht mezelf kon zijn."

Veel zorgen gemaakt

Ter gelegenheid van de Pride, blikken Rik van de Westelaken en Ellie Lust terug op hun coming-out. Wat hadden ze liever anders gezien of gedaan? Ellie: "Ik had het wel fijn gevonden als ik in mijn jeugd vaker had gehoord 'of je nou met een jongen of een meisje thuiskomt, maakt niet uit, als je maar gelukkig bent'". Rik kreeg dat in zijn jeugd wel te horen, maar "ik had liever eerder doorgehad dat de wereld niet zou vergaan als ik hardop zou zeggen dat ik homo was. Ik heb me wel heel veel zorgen gemaakt."

Drie uur niet durven bewegen

Ook vertellen ze heel openhartig over hun eerste zoen ("ik had de dag erna een rood gezicht van de stoppels") hun eerste verliefdheid, het eerste bezoek aan een gay club ("ik durfde me de eerste drie uur niet te bewegen"). Vooroordelen, daar hebben beiden nog steeds mee te maken. Rik: "Dan zeggen mensen 'oh, ben je homo? Dan ken je misschien die en die wel." Nee, hij kent echt niet alle homo’s persoonlijk. En nee, ze zijn écht niet allemaal gezellig en creatief en zorgzaam. En nee, Ellie valt écht niet op alle vrouwen die ze ziet.

Liefdeslessen

In de podcast Liefdeslessen geven bekende Nederlanders een verrassend openhartige inkijk in hun liefdesleven, vanuit de overtuiging dat we van ieder liefdesverhaal iets kunnen leren. NPO Radio 1-presentator Mischa Blok interviewt hen in de vertrouwde omgeving van hun eigen favoriete kroeg. En die lege barkruk tussen hen in? Die is voor de luisteraar! Luister naar andere Liefdeslessen via nporadio1.nl/podcasts, iTunes of je eigen favoriete podcast app. Of klik hieronder! De speciale Pride-gesprekken zijn terug te zien op www.avrotros.nl

{podcast audio="94601" caption="#18 - Marcel van Roosmalen" }
{podcast audio="91954" caption="#17 - Domien Verschuuren" }
Ster advertentie
Ster advertentie