Podcast

Nieuwe partij Volt ergert zich aan eurosceptische Tweede Kamer: 'een moeras van middelmatigheid'

foto: Voltfoto: Volt
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe partij Volt ergert zich aan eurosceptische Tweede Kamer: 'een moeras van middelmatigheid'

[EO] Het is historicus Arend Jan Boekestijn al jaren een doorn in het oog: in het parlement klinkt ten aanzien van de Europese Unie vaak vooral scepsis: "Het valt mij op dat de Tweede Kamer eurosceptischer is dan de Nederlandse bevolking", zegt hij in zijn podcast Europa Draait Door. Mocht de jonge partij Volt op 17 maart zetels halen, komt daar deels verandering in, belooft lijsttrekker Laurens Dassen: "Heel veel jongeren snakken naar meer Europese samenwerking."

Dassen was samen met de nummer 2 van de partij, Nilüfer Gündogan, te gast in de podcast.

#47 - De pan-Europese partij Volt klopt op de deur. Maken ze kans op zetels? (S02) - Europa draait door

"Klimaat, migratie, veiligheid, corona, het zijn allemaal grensoverschrijdende uitdagingen en die vragen ook om grensoverschrijdende oplossingen. Bijvoorbeeld klimaat houdt zich niet aan grenzen, dus waarom zouden wij dat wel doen?", zegt Dassen. "De huidige politiek is bezig met de korte termijn en is heel erg nationaal georiënteerd, en biedt ook vooral nationale oplossingen." Volt wil de politiek naar Europees niveau tillen, aldus de 35-jarige Brabander. "We willen Europeanen met elkaar verbinden."

Hier is ook vraag naar, denkt Dassen, vooral onder jongeren: "Mensen die opgegroeid zijn zonder de gulden, die opgegroeid zijn zonder grenzen, hebben geen zin meer in nationalisme, populisme en wij/zij-denken."

Verkiezingen

Europa met elkaar verbinden doet de partij zelf ook al, door in alle EU-landen (en Groot-Brittannië) actief te zijn. Bij de Europese verkiezingen in 2019 probeerde de partij namens zeven landen in het Europees parlement te komen. Alleen in Duitsland lukte dit, met één zetel.

In Nederland bleef de partij steken op 1,9 procent. Dit percentage bij de Europese verkiezingen niet genoeg voor een zetel, maar bij de Tweede Kamerverkiezingen zou dit twee of drie zetels opleveren. "We gaan voor minimaal drie zetels", zegt lijsttrekker Dassen. In de peiling van Maurice de Hond staat de partij nu op één zetel.

Dromen

Met die zetels heeft Volt grootse plannen, vertelt de Turks-Nederlandse Nilüfer Gündogan, die op twee van de lijst staat. "Dit kan het continent worden van de 21e eeuw", zegt ze. Als voorbeeld noemt ze de landbouw: "We zouden op een nieuwe manier de voedselproductie kunnen vormgeven. We kunnen Europa slim met elkaar verbinden waardoor wij 50 procent van de Europese landbouwgrond kunnen teruggeven aan de natuur", vertelt ze. "Het kan, maar we moeten durven dromen!"

Ze ergert zich aan de pessimistische houding van veel nationale parlement. Harde woorden schuwt ze niet: "Nationale parlementen houden elkaar in een houdgreep, ze zitten vast in een moeras van middelmatigheid."

Podcast

Naast Volt wordt er in de podcast ook gesproken over de Brexit-problemen, over Navalny en over het nieuwe kabinet van Italië.

Luister Europa Draait Door opde site van NPO Radio 1, of via je favoriete podcastapp.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie