Podcast

Podcast De Dag: wie wil er nou naast Tata Steel wonen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: wie wil er nou naast Tata Steel wonen?

"Het is vluchten of vechten", zegt Sanne Walvisch over de aanhoudende giftige uitstoot van de vroegere Hoogovens. Ze woont in Wijk aan Zee en wil om principiële redenen niet weg. Erwin Duin is er geboren en getogen, maar vertrekt nu toch.

#844 - Wie wil er nou naast Tata Steel wonen?

Bijna 1100 omwonenden van Tata Steel in IJmuiden klagen de staalfabriek aan om af te dwingen dat de overlast en vervuiling stopt. In Wijk aan Zee weten ze het al tientallen jaren: de vroegere Hoogovens zijn enorm vervuilend en schadelijk voor de gezondheid. Longkanker komt er bijvoorbeeld zo'n dertig procent vaker voor dan in de rest van Nederland, in sommige postcodegebieden zelfs vijftig procent. Wie wil daar nou wonen?

In podcast De Dag een gesprek met twee mensen uit Wijk aan Zee: Erwin Duin, die er al zijn hele leven woont, maar nu toch met pijn in het hart vertrekt. En Sanne Walvisch die acht jaar geleden welbewust naar Wijk aan Zee verhuisde en, zoals ze zelf zegt, vooralsnog heeft besloten om niet te vluchten maar te vechten. Ze is een van de drijvende krachten achter de massa-aangifte tegen Tata.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie