Podcast

Pechtold in podcast 'Ik was jou': 'mijn mening doet er niet meer toe'

foto: Owen Schumacherfoto: Owen Schumacher
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold in podcast 'Ik was jou': 'mijn mening doet er niet meer toe'

[MAX] Vanaf vandaag is de eerste aflevering van de tweede serie van de MAX-podcast Ik was jou te beluisteren. In de podcast ontmoet komiek Owen Schumacher de mensen van wie hij de identiteit voor even heeft 'geleend' toen hij de programma’s Koefnoen en Kopspijkers maakte.

In de eerste aflevering spreekt Owen voormalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, voor het eerst sinds zijn vertrek uit de politiek.

{podcast audio="114780" caption="#1 - Owen Schumacher ontmoet Alexander Pechtold (S02)" }

Alles verandert

Een leven zonder politiek is wennen voor Pechtold: "Ik kwam er pas achter toen ik er een tijdje uit was. Dat hele ritme. Alles verandert. De mensen waar je dagelijks mee omgaat. Hoe je een krant leest. Ik heb jarenlang kranten gelezen omdat het moest, niet voor mijn plezier. Altijd stond de blik op: moet ik er wat mee, kan ik er wat mee?

De tijdspanne van "een mening moeten hebben" werd ook steeds korter. Ik heb de laatste jaren vaak meegemaakt dat mijn mening werd gevraagd over een rapport dat ik fysiek niet eens had kúnnen doorbladeren."

'Ik dring me niet op'

Veel contact is er niet meer met de mensen die hij in Den Haag achterliet. Er is af en toe overleg met zijn opvolger Jetten, "maar niet vaak". "Ik heb gezegd: jullie mogen me altijd bellen, maar ik dring me niet op."

Schumacher: "Zijn er geen ministers meer die bellen van wat had je nou afgesproken in dat regeerakkoord?" Pechtold: "Tuurlijk wel. Toen Mark Harbers aftrad als staatssecretaris voor Asielzaken, belden ze even: 'Jij had toch met Rutte afgesproken dat het niet zo'n 'type-Verdonk' zou worden, maar een normaal, empathisch figuur?'."

Tweede serie 'Ik was jou'

Owen Schumacher: "Ik ben heel blij dat ik deze tweede serie mocht maken. Ik heb erg genoten van de gesprekken. Het is fijn om bij de mensen die ik ooit persifleerde te proberen om te achterhalen waar hun drive vandaan komt. Wat mij betreft smaakt dit naar meer".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Persiflage

Wie zijn de door Owen gepersifleerde mensen werkelijk? Wat drijft ze, hoe is het om zo onder een vergrootglas te liggen en hoe gaan ze om met kritiek? In de tweede serie spreekt Owen met voormalig D66-voorman Alexander Pechtold, kindermediamagnaat Gert Verhulst, Binnenhof-watcher Ferry Mingelen, Meester Patissier Robèrt van Beckhoven en kunstpaus Wim Pijbes.

Seizoen 2, aflevering 1: Alexander Pechtold

Pechtold is ontspannen nu de dagelijkse politiek hem niet meer op de hielen zit. "Ik mis de mensen wel, maar van het politieke bedrijf had ik na 14 jaar genoeg."

Luister elke maandag een nieuwe aflevering van Ik was jou op de NPO Radio 1 website of app, of via iTunes, Stitcher en je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie