Podcast

'Tijd voor een minister van Europese Zaken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tijd voor een minister van Europese Zaken'

[EO] Na de verkiezingswinst van D66 heeft de partij in te brengen in de formatie van de nieuwe regering, waar de partij hoogstwaarschijnlijk deel van gaat uitmaken. Deze macht zouden ze goed kunnen gebruiken om een minister van Europese Zaken af te dwingen. Dat zegt expert buitenlandse politiek René Cuperus van het instituut Clingendael in Europa Draait Door.

#53 - D66 (en Volt!) winnen bij verkiezingen. Gaat dat koers Rutte beïnvloeden? (S02) - Europa draait door

"In Frankrijk en Duitsland heb je belangrijke Europa-ministers. Dat zijn de rechterhand van Merkel en de rechterhand van Macron", vertelt Cuperus. Die ministers stellen zich op als kwartiermakers van Europees beleid. "Ze zijn voortdurend bezig om als een soort diplomaten naar alle hoofdsteden te gaan en Europabeleid voor te bereiden", vindt hij.

Dit is één van de redenen waarom Duitsland en Frankrijk - ook wel de Frans-Duitse as genoemd - zo bepalend zijn in het beleid van de EU. "We missen zo iemand, terwijl je het wel nodig hebt om de Frans-Duitse as te beïnvloeden", vindt Cuperus: "Iemand die veel offensiever en constructiever meedenkt."

Cuperus vindt dat het publieke debat over de EU in Nederland veel beter gevoerd moet worden. Hij ergert zich aan het niveau: "We hebben nog steeds die platte wedstrijd van voor of tegen Europa in Nederland." Ook daar is een minister van Europese Zaken nuttig voor, denkt hij. "Iemand die permanent uitlegt wat er in Europa speelt, wat de afwegingen en belangen zijn."

Podcast

In de podcast wordt ook gesproken over de partij Volt, die met drie zetels in de Tweede Kamer is gekomen. Arend Jan Boekestijn is blij maar Cuperus moet het nog maar zien. Ook de vaccinatieoorlog wordt besproken.

Luister de podcast op de website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Ster advertentie
Ster advertentie