Podcast

'Jonge politici kunnen de negatieve associatie met politiek wegnemen'

foto: Wessel de Grootfoto: Wessel de Groot
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jonge politici kunnen de negatieve associatie met politiek wegnemen'

[KRO-NCRV] "Het is goed dat er jonge frisse mensen in de Kamer komen die geen dubbele belangen hebben, die niet vastgeroest zitten in procedures, patronen en denkwijzen en op een heel andere manier politiek bedrijven." Dat zegt Jaron Tichelaar, lijsttrekker van JONG, in de vijfde aflevering van de podcast Motie Muusse.

#5 - Een generatietoets voor nieuw beleid - Motie Muusse

Tichelaar is met 19 jaar de jongste lijsttrekker van deze verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hij sloot zich aan bij de partij JONG die, je zou het niet zeggen, opkomt voor het belang van jongeren. "Jongeren moeten eindelijk vertegenwoordigd gaan worden. Bestaande partijen hebben er te weinig aandacht voor, dus dan moet je maar zelf een partij oprichten als jongeren."

Eerste keer stemmen

Wat bijzonder is: deze verkiezingen mag Tichelaar voor het eerst gaan stemmen. De eerste keer dat hij een stemhokje van binnen gaat zien, kan hij zijn eigen naam aan kruisen.

Bestaande partijen spreken jongeren in campagnetijd wel aan, maar daar blijft het dan vaak bij, vertelt Tichelaar. Daarnaast kunnen jongere volksvertegenwoordigers zorgen voor meer vertrouwen in de politiek, denkt de lijsttrekker. "Jonge politici kunnen de negatieve associatie met politiek wegnemen."

Het lukte jongeren vooralsnog niet om zich te verenigen in één partij en zo in de Tweede Kamer te komen. Gaat het JONG wel lukken? En wat zijn Tichelaars verwachtingen? In Motie Muusse vertelt hij aan Talitha Muusse over zijn dromen en ambities.

Motie Muusse, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, is te beluisteren via NPO LuisterApple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts en Google Podcasts.

Motie Muusse

In de nieuwe podcast Motie Muusse (KRO-NCRV) praat Talitha Muusse met jonge kandidaat-Kamerleden over hun politieke dromen, drijfveren en verwachtingen. Vanaf vandaag is vijf dagen lang dagelijks een nieuwe aflevering te beluisteren. De serie wordt afgesloten met een live-podcast vanuit perscentrum Nieuwspoort, middenin het politieke hart van Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie