Podcast

Niet alleen in Hollywood bestaan exorcisten: 'Wat we zien, lijkt soms net op films'

foto: Egon Endrenyi/Warner Brosfoto: Egon Endrenyi/Warner Bros
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet alleen in Hollywood bestaan exorcisten: 'Wat we zien, lijkt soms net op films'

Bij het woord ‘exorcist’ denk je aan horrorfilms, maar ook vandaag de dag zijn er nog duiveluitdrijvers actief, ook in Nederland. De Ongelooflijke Podcast sprak er één, op anonieme basis. Echte uitdrijvingen lijken best op die in Hollywood, vertelt hij: "Mensen die in vreemde talen spreken of opeens heel sterk zijn. Alle fenomenen staan daar op een rij."

#78 - Een gesprek met een officiële exorcist (ja, die bestaan) - De Ongelooflijke Podcast

De exorcist, die als priester werkt in de Rooms-Katholieke Kerk, vertelt dat de films wel spectaculairder zijn dan de werkelijkheid. In de films hebben de slachtoffers vaak heel veel verschijnselen tegelijk, terwijl dat in het echt vaak minder is, maar de verschijnselen ziet hij wel degelijk, vertelt hij.

De verhalen zijn tamelijk bizar. Hij vertelt dat mensen beginnen te kronkelen als hij voor ze bidt, of dat ze geen ketting met een kruisje kunnen dragen omdat het brandt op hun huid. Ook wijwater, wat stoffelijk gezien gewoon water is, maar is gezegend in de kerk, kunnen sommige mensen niet verdragen: "De persoon die ik besprenkel krimpt soms gewoon ineen van de pijn. Voor mij is dat een teken dat er iets niet klopt."

Psychiater

Voor de seculiere mens zal bezetenheid als compleet awetenschappelijke hocus-pocus aanvoelen. Moeten deze slachtoffers gewoon naar de psychiater of een psycholoog? Vaak wel, zegt de priester, hij verwijst ook regelmatig mensen door. Maar er zijn mensen die al jaren bij allerlei artsen zijn geweest en die niet kunnen worden geholpen. Als zij ervan overtuigd zijn dat ze zijn bezeten door een kwade macht, kunnen ze uiteindelijk bij hem terecht. Uiteindelijk geeft niet hij, maar God de vrijheid van de ellende, vertelt hij. "Ik ben geen witte tovenaar."

Hij waarschuwt mensen om in ieder geval niet bij een medium op bezoek te gaan. De mensen komt hij regelmatig tegen, maar "daar word je vooral bevrijd van je geld", stelt hij. Hij doet zijn werk onbezoldigd, omdat hij door de kerk wordt betaald.

Anoniem

De priester in het gesprek wil anoniem blijven, omdat hij anders, naar eigen zeggen, “wordt platgebeld”. Er is heel veel vraag naar uitdrijvingen, volgens de exorcist. Mensen kunnen zich melden bij hun plaatselijke kerk.

De naam van de exorcist is bij de redactie bekend en het bisdom heeft bevestigd dat hij voor hen werkt. Hij is getraind in het Vaticaan.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie