Podcast

Alicante – Eenzaamheid onder jongeren neemt Japanse taferelen aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante – Eenzaamheid onder jongeren neemt Japanse taferelen aan

Het aantal Nederlandse jongeren dat zich eenzaam voelt neemt in de laatste jaren steeds meer toe. In 2020 voelden 69 procent van de 18 tot 24-jarigen zich weleens eenzaam. Dat zou als gevolg van de coronacrisis kunnen komen, maar ook in de voorgaande jaren was er al een trend te zien. Ook in het jaar vóór de pandemie gaf 49 procent van de jongeren aan zich weleens sociaal geïsoleerd te voelen.


#34 - Dus je sluit je vrijwillig op in huis: ‘De wereld is te groot voor mij’ (S02) - Alledaagse Vragen

Een toenemende trend

Uit de vierjaarlijkse gezondheidsmonitor blijkt dat eenzaamheid ook in een bredere leeftijdsgroep is toegenomen. Volgens deze cijfers was in 2012 nog bijna 39% van de 18-34 jarigen eenzaam. In 2016 was dit 43% en in 2020 alweer 47%. Wat opvalt is dat jongeren zich relatief vaker ‘emotioneel’ eenzaam voelen dan ‘sociaal’ eenzaam. Sociale eenzaamheid draait om minder contact hebben met andere mensen dan gewenst. Denk aan het missen van vrienden, kennissen of collega’s. Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen.

Pandemie maakt jongeren opener

Dat de eenzaamheid is toegenomen tijdens de coronacrisis is een feit. Desondanks heeft de crisis ook iets positiefs gebracht. Jongeren durven sneller hun emoties te uiten, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Een op de drie jongeren vindt dat ze sinds de coronapandemie beter zijn geworden in het vertellen over hoe ze in hun vel zitten.

De deelnemers van het onderzoek hebben ook het gevoel dat er meer ruimte is om te delen wanneer het niet oké gaat. Ze merkten dat iedereen het in meer of mindere mate moeilijk had tijdens de coronacrisis en dat mentale gezondheid vaker onderwerp van gesprek was.

Hikikomori waait over naar Nederland

In Japan blijkt eenzaamheid een nog groter probleem dan in Nederland. Ze hebben daar sinds dit jaar zelfs een minister van Eenzaamheid. Tetsushi Sakamoto, die ook minister van Economische Heropleving is, werd in februari aangesteld om het overheidsbeleid op het gebied van eenzaamheid en isolement aan te pakken.

Het land kent al decennialang het fenomeen 'hikikomori'. Wat iets betekent als ‘sociale terugtrekking’. Jongeren sluiten zichzelf thuis op, omdat ze de (sociale) druk van de maatschappij niet meer aankunnen. Deze trend lijkt nu ook langzaamaan naar Nederland over te waaien. Zo spreken de podcastmakers van Alicante een Nederlandse vrouw die zich herkent in de levensstijl van de hikikomori. Zij is nu 37 jaar oud en is er in de loop der tijd achter gekomen dat ze het liefst een teruggetrokken bestaan leidt. Volgens haar is dit een moeilijke keuze, omdat de maatschappij andere verwachtingen heeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie