Podcast

Servië lonkt naar China en Rusland; moet de EU ze inlijven?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Servië lonkt naar China en Rusland; moet de EU ze inlijven?

China en Rusland zijn hard bezig hun invloed uit de bouwen in de Balkan. Met name de Chinese invloed is zichtbaar: Servië neemt miljoenen Chinese vaccins af en in Montenegro bouwden de Chinezen een snelweg. Opvallend, want een aantal landen willen graag lid worden van de EU. "Lidmaatschap is ver weg, dus in de tussentijd kunnen we zaken doen met de Chinezen en de Russen, denkt men in Belgrado", zegt correspondent David-Jan Godfroid in Europa Draait Door.

Meteen luisteren: Europa Draait Door over Biden, Boris en de Balkan - Europa draait door

De Europese Unie is in de Balkan een lappendeken. Zo zijn Kroatië en Slovenië lid van de EU, maar Servië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina niet. Servië hoopt op een lidmaatschap, maar schaakt dus ook op meerdere borden, vertelt Godfroid. "De huidige president Vucic heeft wel iets met Rusland en ziet de economische kracht van China ook wel", vertelt de correspondent, die tot voor kort in Moskou werkte. De relatie met China, Rusland én de EU goedhouden is bewust beleid van de president, aldus Godfroid.

Het beleid van Vucic kwam onlangs tot uiting in de vaccinatiediplomatie in Servië. Waar veel west-Europese landen zich beperkten tot AstraZeneca, Pfizer, Moderna en Janssen, was in Servië ook het Russische Spoetnik en het Chinese SinoPharm beschikbaar. In Belgrado werden zelfs toeristen uitgenodigd om langs te komen en ze waren soms zelfs de dag zelf nog aan de beurt.

Diplomatiek strijdtoneel

Het buitenlands beleid van Vucic maakt Servië tot een interessant diplomatiek strijdtoneel. Historicus Arend Jan Boekestijn, één van de twee presentatoren van Europa Draait Door, vreest dat Servië misbruikt wordt door China en Rusland. "Ze willen de EU uit elkaar spelen. Ze proberen de toenadering van Servië tot de EU te vertragen, want het is niet in hun belang dat de EU uitbreidt", vindt hij. Hij verwijt Poetin te 'stoken'.

De EU zit in een moeilijk parket rondom Servië, vindt Boekestijn. Als de EU te streng is voor het land, gaan ze richting Rusland en China, maar als de EU niet streng genoeg is, wordt er niet hervormd. “Dit systeem leidt niet snel tot democratisering. We zitten in een impasse”, vindt hij.

Toch hoopt Boekestijn dat de EU blijft praten met Servië. “Als het in Nederland over uitbreiding van de EU gaat, wordt er vaak gezegd dat ze allemaal corrupt zijn en dat we ze niet moeten. Dat klinkt goed in het politieke theater, maar het nadeel is dat de invloed van Rusland en China zal stijgen…” Het is niet in het belang van de EU als die invloed daar is.

Podcast

In de podcast is ook aandacht voor het bezoek van Biden aan Europa en de Duitse deelstaatverkiezingen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie