Podcast
NTRVPRO

De coronacrisis brengt ook voordelen in de zorgverlening

foto: public domain picturesfoto: public domain pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. De coronacrisis brengt ook voordelen in de zorgverlening

Ook afgelopen weekend was het weer raak. In grote getale kwamen mensen buiten bijeen om van het mooie weer te genieten. Langs de Amstel in Amsterdam werden zonnebaders zodoende weggestuurd en ook werden mensen in de trein naar Zandvoort geweerd.

{podcast audio="127174" caption="#12 - Dokter Renske 2" }

Rust in Drenthe

De mooie plekjes van ons land worden drukker bezocht dan ooit. Het strand, de duinen, het bos, de polder, de hei. Het devies is niet meer 'blijf binnen', maar 'vermijd drukte'.

Maar wat die drukte is, interpreteert iedereen op z'n eigen manier. Eigenlijk, zo blijkt, hoeven we helemaal niet naar verre landen te vliegen om ergens te zijn waar je kunt ontspannen, waar het fijn is.

Drenthe is zo'n plek die gezien mag worden. Maar of de Drentenaren zelf blij zullen zijn met bezoek uit de rest van het land valt te bezien. De rest van het land kan zomaar een virus meebrengen waar ze in Drenthe geen last van lijken te hebben. Al houden ze in de praktijk van Dokter Renske nog steeds rekening met de komst van het coronavirus.

Dokter Renske

Quote

Hier in Drenthe heb je bijna geen coronagevallen

Dokter Renske

Eigenlijk zijn we er nu allemaal aan gewend, vertelt Renske. Nu zijn al die beschermingsmaatregelen ook in Drenthe normaal. "Behalve dat er nog steeds niks spannends gebeurd is. De angst is er niet zo heel erg meer. Het is ook makkelijk praten, hier in Drenthe heb je bijna geen coronagevallen."

Toch hangt er nog steeds een plexiglasplaat boven de spreekkamertafel en ook in de wachtkamer is plexiglas opgehangen. En als Renske binnen 1,5 meter van een patiënt moet zijn, draagt ze beschermende kleding.

De voordelen

Maar deze onwerkelijke periode brengt ook voordelen, omdat minder patiënten zich melden. "Dat is echt zalig. We nemen nu per consult 20 minuten in plaats van 10, en per telefoontje een kwartier. Je wilt niet weten hoeveel beter je mensen kunt helpen als je die 10 minuten extra hebt. Je kunt ook even kletsen over hoe het nou thuis is, en of een grapje maken hier en daar. Die aandacht, daar ligt als zorgverlener je hart, dat wil je eigenlijk bieden."

Luister naar aflevering 12 van de podcast Virus Verhalen, waarin dokter Renske verder ingaat op de gevolgen van de coronacrisis op haar werk.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie