Podcast

’Lone Wolf' Adriana Jelinkova wilde Hermann Maier achterna: 'Het is altijd knokken'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. ’Lone Wolf' Adriana Jelinkova wilde Hermann Maier achterna: 'Het is altijd knokken'

Wat zou u doen als uw 10-jarige dochter op school tegen de juf vertelt dat ze naar Oostenrijk gaat verhuizen om skiër te worden? Wat de moeder van Adriana Jelinkova deed, vertelt de beste skiester van ons land in de nieuwste aflevering van de NOS Olympische podcast. Jelinkova: "De juf belde naar huis en vroeg: 'Waarom wist ik dit niet?'. Maar mijn moeder wist ook van niets."#7 - Schooljuf wist al vroeg: Adriana Jelinkova houd je niet tegen (S02) - NOS Olympische podcast

Ik zei: 'Mam ik snap het wel als je niet mee wilt. Maar dan ga ik wel op zo'n internaat. Ik red me wel. Ik wil Hermann Maier worden. En worldcups winnen. Dus..." Niet gek veel later vertrokken ze met zijn tweetjes naar Oostenrijk, de droom van Adriana achterna.

Oostenrijk

In Oostenrijk werden Jelinkova en haar moeder bepaald niet met open armen ontvangen. "Ik voel me heerlijk in de bergen. Maar ik ben zeker geen Oostenrijker. Die zijn ook niet helemaal goed in hun hoofd."

"Ik hou van de sneeuw. Van het gekraak als je op de sneeuw loopt, als het koud is geweest, dan hoor je krk krk. Maar ook van het gevoel van op de ski's staan, zowat met je kont en je heupen op de sneeuw, in de bocht. Dat is pure adrenaline."

Maar, zegt ze ook: "Toen we hier kwamen, begon ik alle wedstrijden te winnen. Dat vonden Oostenrijkers helemaal niet leuk. Als 11,12-jarige wilde ik voor Oostenrijk gaan skiën. Ik dacht: als ik goed word, en laat zien wat ik kan, dan nemen ze me wel. Maar er ontstond echt haat tussen die mensen en mij."

Vorig jaar, in 2021, plaatste Jelinkova zich in Kransjka Gora, Slovenië, voor de Olympische Spelen. Het was een weekend van uitersten, waarbij ze op zaterdag haar ticket voor Peking veilig stelde en op zondag haar kruisband scheurde.

Margriet bedankt!

Afgelopen weekend, haalde Jelinkova uitgerekend op diezelfde piste de eerste wereldbekerpunten sinds haar rentree. "Ik heb me geprobeerd te focussen op het goede dat daar is gebeurd en niet op het slechte. Dat is gelukt. Ik heb er vrede mee gesloten. En ook met die piste."

Jelinkova is de eerste Nederlandse olympiër in het alpineskiën sinds Margriet Prajoux-Bouma, in Oslo in 1952. Maar begin niet over haar voorgangster.

"Zij had zich niet voorbereid en werd laatste. Toen werd er gezegd: 'Dit kan echt niet meer, we gaan de kwalificatie-eisen aanpassen". En dat begrijp ik. Maar ze zijn nu zó hoog. Ik weet niet of die mevrouw nog leeft, maar ze wordt bedankt. Ik vind haar alleen maar irritant eerlijk gezegd."

Knokken

Jelinkova komt in Peking waarschijnlijk in actie op de reuzenslalom én de slalom. En ze kijkt er naar uit. "Mijn carrière is slomer gegaan dan had gekund omdat de ondersteuning er niet was. Ik moest met niets zulke hogen eisen halen. Maar met niets is het al moeilijk om ver te komen. Het is zoals het is. Het is altijd knokken, altijd alleen knokken."

"Je bent een lone wolf, zoals ze dat in het Engels zeggen. Het is speciaal dat het lukt, ik ben heel trots, het is niet altijd leuk om de moeilijke weg te nemen. Hoewel het misschien geen normale Spelen worden, kijk ik er wel erg naar uit. "

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie