Podcast

Podcast De Dag: Hoe Omtzigt en Leijten zich vastbeten in de toeslagenaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Omtzigt en Leijten zich vastbeten in de toeslagenaffaire

Pieter Omtzigt en Renske Leijten hebben de afgelopen jaren vrijwel al hun tijd in de toeslagenaffaire gestopt. Zonder hun inzet was de parlementaire mini-enquête die vandaag is begonnen er waarschijnlijk nooit gekomen.

#715 - Hoe Omtzigt en Leijten zich vastbeten in de toeslagenaffaire

Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) kwamen de afgelopen jaren nauwelijks toe aan ander werk dan de toeslagenaffaire en raakten ook emotioneel betrokken. In podcast De Dag vertelt parlementair verslaggever Marc Belinfante van EenVandaag hoe zonder hun onvermoeibare inzet de parlementaire mini-enquête die vandaag begonnen is er waarschijnlijk nooit was gekomen. De komende weken worden alle ambtenaren en politici die betrokken zijn geweest onder ede verhoord om te achterhalen hoe door een doorgeschoten fraudejacht tienduizenden ouders onterecht op zwarte lijsten terecht konden komen.

Belinfante sprak de afgelopen jaren veelvuldig met gedupeerden en schetst het leed dat zij doormaken. Hijzelf raakte ook emotioneel betrokken. "Je wordt boos en je voelt verdriet." Dat geldt natuurlijk ook voor Omtzigt en Leijten.

De vraag is nu wat verder de gevolgen zijn voor de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn. En of de gedupeerden ooit helemaal gecompenseerd kunnen worden.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie