Podcast

Podcast De Zomerdag: het Disney-sprookje dat Tibet heet

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Zomerdag: het Disney-sprookje dat Tibet heet

Het lukt China-correspondent Sjoerd den Daas eens in de zoveel tijd om naar gebieden te reizen waar de onderdrukking door China merkbaar en zichtbaar is. Vorig jaar maakte hij een bijzonder verslag uit de regio Xingjiang, waar Oeigoeren wonen en in heropvoedingskampen worden gedwongen om afstand te doen van hun religie en cultuur. Dit jaar lukte het hem na zes jaar aandringen om mee te mogen op een persreis naar Tibet.

#902 - De Zomerdag: het Disney-sprookje dat Tibet heet

De trip was aan alle kanten geregisseerd door de Chinese autoriteiten en de omstandigheden fysiek zwaar, waardoor van vrije nieuwsgaring geen sprake kon zijn. Maar juist doordat Sjoerd vertelt over wat hij niet mocht zien, krijg je wel een beeld van de repressie die ook in Tibet alles overheerst. Van de Tibetaanse cultuur is weinig meer over dan een Disney-sprookje dat vooral aantrekkelijk is voor toeristen.

De podcast De Dag is met zomerstop tot 23 augustus. Tot dan verschijnt elke werkdag De Zomerdag, waarin een selectie van opvallende gesprekken uit de afgelopen maanden herhaald wordt.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie