Podcast

Marion Koopmans: 'Stoppen met vector vaccins zou ik dramatisch vinden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans: 'Stoppen met vector vaccins zou ik dramatisch vinden'

[EO] Rijke landen moeten de vaccins van AstraZeneca en Jansen niet laten vallen. "Dat zijn de vaccins die de arme landen moeten gaan helpen, als het Westen daar de handen van aftrekt is dat einde verhaal". Dat zegt viroloog Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten.

#23 - Hoe nu verder met vectorvaccins? - Virusfeiten

Koopmans reageert daarmee op de uitspraak van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leijen dat de Europese Unie zich bij de aankoop van vaccins vooral gaat richten op vaccins die gebaseerd zijn op de zogeheten MRNA technologie. Die technologie wordt gebruikt bij de vaccins van Pfizer en Moderna.

De EU koopt extra in van deze vaccins en stopt voorlopig met nieuwe contracten voor vaccins die gemaakt worden met de Vector technologie, zoals die van AstraZeneca en Jansen. De daarvoor is volgens Koopmans nog niet duidelijk. De twee vaccins lijken een bijwerking te hebben die in uitzonderlijke gevallen mogelijk bloedstolsels zouden kunnen veroorzaken, en er zijn problemen met de levering van Astra Zeneca waar de EU ontevreden over is. Ook de keuze van Denemarken om Astra Zeneca niet te gebruiken heeft te maken met de beperkte rol die zij hadden in Denemarken, niet met de bijwerkingen.

Tropen

Koopmans hoopt dat de Westerse landen blijven investeren in Vector vaccins. "Laat die bedrijven uitzoeken waardoor de bijwerkingen worden veroorzaakt en laat ze dat verhelpen. Want dit zijn wel de vaccins voor de rest van de wereld". MRNA vaccins zijn voorlopig volledig ongeschikt voor de tropen vanwege de koude opslag die nodig is en de kosten die daarmee gemoeid zijn. "Stoppen met de Vector vaccins zou ik dramatisch vinden. Als de rijke landen stoppen met de ondersteuning van die vaccins is het einde verhaal."

Volgens Koopmans is de werking van de Vector vaccins bewezen en is de bijwerking te zeldzaam om helemaal met de ontwikkeling van die vaccins te stoppen.

Vector-vaccins worden gemaakt met behulp van een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus, MRNA-vaccins werken met een vetbolletje dat het lichaam instrueert Covid-19 te bestrijden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie