Podcast

Ontmoeting tussen Gerard Reve en ex-geliefde Hanny Michaelis

foto: Klaas Koppefoto: Klaas Koppe
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontmoeting tussen Gerard Reve en ex-geliefde Hanny Michaelis

Leven met Reve is een tweedelige fictie-podcast waarin dichteres Hanny Michaelis, ruim vijfendertig jaar na hun scheiding, voor de laatste maal haar voormalige echtgenoot, de schrijver Gerard Reve, bezoekt. Reve woont in een oude doktersvilla in Machelen met zijn partner Joop Schafthuizen. Het onmogelijke huwelijk van Reve en Michaelis heeft tien jaar geduurd. Met Olga Zuiderhoek, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Serge-Henri Valcke.

Gerelateerde podcast

Leven met Reve

Leven met Reve

De fictie-podcast Leven met Reve is gebaseerd op het gelijknamige artikel uit HP/De Tijdvan Ad Fransen. Oorspronkelijk was een theatrale lezing van het stuk gepland dat door corona niet door kon gaan. Nu is er de VPRO-podcast met tekst van Ger Beukenkamp en regie van Hans Hylkema.

Journalist/schrijver Ad Fransen weet Hanny Michaelis in de zomer van 1996 over te halen om voor een reportage in HP/De Tijd nog eenmaal een bezoek te brengen aan haar ex Gerard Reve. Het is een jaar voordat zich bij de Nederlandse schrijver de eerste symptomen van de Ziekte van Alzheimer manifesteerden. Het voormalige paar is elkaar altijd blijven zien nadat ze zich door een moeizaam huwelijk van tien jaar hebben geploeterd vanwege Gerards tirannieke karakter en diens worsteling met zijn homoseksualiteit.

Het verslag van het bezoek van Hanny Michaelis aan haar ex levert een hilarische dialoog op tussen twee mensen, die herinneringen ophalen aan hun mislukte huwelijk, een bittere, maar ook bijzondere tijd. Met venijn maar ook met humor kibbelen ze over liefde, seks, elkaars werk, het geloof, jalouzie-de-métier, Reves kookkunst en zijn legendarische gierigheid. Ook geliefde kunstbroeders, collega-schrijvers en gehate televisiepersoonlijkheden passeren de revue. Reves partner Joop Schafthuizen verzorgt die dag met opgeruimd humeur de catering.

Ter gelegenheid van de première van de NPO Radio 1/VPRO-podcast Leven met Reveorganiseert de OBA in Amsterdam op 18 december een speciale Reve-middag.

Ster advertentie
Ster advertentie