Podcast

Advies voor Hoekstra na de WW-ophef? 'Start another war!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies voor Hoekstra na de WW-ophef? 'Start another war!'

[EO] Van 'lockdownverslaving' tot 'polisjungle'; het was een week vol frames in de campagne. In de podcast De Spindoctors prikken voormalig spindoctor Jack de Vries en politicoloog en voormalig adviseur van Lodewijk Asscher Julia Wouters er dwars doorheen.

#6 - Advies aan in hoek geframede Hoekstra: "start another war" - De Spindoctors

Jack de Vries legt het verschil tussen framen en spinnen nog een keer uit: "Framen is met woorden en metaforen iets tot de kern terugbrengen en positioneren. Terwijl spinnen is een proactieve manier van communicatie waarbij je niet alleen je eigen standpunt toelicht, maar ook bereid bent om iets te zeggen over dat van de ander."

Deze week kwam kwam Rob Jetten van D66 met de term 'lockdownverslaving' voor partijen die het niet eens zijn met meer vrijheden voor mensen die gevaccineerd zijn. Goed bedacht, volgens Jack de Vries. "Zeker in coronatijd is dat een etiket dat lekker blijft plakken. De vraag is of het consistent is bij D66 omdat ze het gros van de maatregelen van het kabinet wel steunen."

Marijnissen als framekoningin

SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen is op dreef deze week, met onder meer Rutte en Hoekstra neerzetten als "twee rechtse consultants", de "complotkaravaan van Baudet" en de "polisjungle" van zorgverzekeringen. Jack de Vries: "Ze zijn origineel en het geeft goed aan waar haar kritiek zit."

Volgens Julia Wouters moet je oppassen met te blij zijn met je van tevoren bedachte frame: "Het risico is dat als je heel blij bent met het frame of de oneliner die je bedacht hebt, dat je dat ziet als ze hem op serveren. Dat ze heel verguld met zichzelf het opzeggen, zo van: Daar komt ie! Dan is het effect ook weg. Marijnissen weet dat goed te verbergen."

Minder WW voor meer geluk

De Spindoctors bespreken ook het plan van Wopke Hoekstra om de WW met een jaar te verkorten. "Wopke Hoekstra vond dat werken belangrijk voor menselijk geluk was. Dus hij framede het als: ik pak jou een jaar WW af, want ik gun je zoveel geluk. Dit wat ik doe is trouwens ook weer een spin en een frame," zegt Wouters.

"Het is in de communicatie niet goed gegaan", zegt Jack de Vries. "Hoekstra had moeten beginnen bij de commissie Borstlap en het bredere kader schetsen, nu leek het een op zichzelf staand plan." Zijn advies voor Hoekstra? "Start another war, probeer met een forse aanval de aandacht af te leiden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie