Podcast

Broedermoord in De Kopgroep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Broedermoord in De Kopgroep

[AVROTROS] Wat is er mis tussen George Bennett en Gianluca Brambilla? De tweede misgunden elkaar donderdag zo nadrukkelijk de kans op een overwinning dat hun medevluchters Andrea Vendrama en Chris Hamilton uiteindelijk om de overwinning konden strijden. Afgunst en naijver is onlosmakelijk met het koersen verbonden.

#5 - Giro: Broedermoord (S06) - De Kopgroep wielerpodcast

Michael Boogerd erkent dat hij een bloedhekel had aan de Franse klimmer Richard Virenque. "Volgens mij had hij ook een hekel aan mij, dus dat was wederzijds."

Mart deelt de weerzin voor Virenque hartgrondig. "Hij besodemieterde alles en iedereen. Een Deense collega journalist zei: 'Wij zouden een afspraak moeten maken dat we met deze ongelooflijke bokkenlul niet meer willen praten. Hij besodemietert de sport, zichzelf, de ronde van Frankrijk, het hele wielrennen en hij komt ermee weg.'"

Evenepoel vs Almeida

Bij de Deceunink - Quick-Step ploeg zit het momenteel ook niet goed tussen de Remco Evenepoel en zijn ploeggenoot Joao Almeida. De Portugees moppert dat hij moest wachten op de Vlaming die woensdag op het witte grind een mindere dag had. Zijn nauwelijks verholen weerzin om te helpen werd hem door onze Zuiderburen niet in dank afgenomen.

Volgens Michael Boogerd ligt het aan de Vlaamse volksaard: "In Nederland krijg je snel de zwarte piet als je het niet goed doet. In België zijn ze sneller geneigd een ander de schuld te geven van het falen. Maar ook als er tien Almeida's op Evenepoel hadden gewacht, was hij niet in de kopgroep geëindigd. Hij had gewoon de benen niet."

Signore sessantanove

Over knechten die niet willen knechten, daar weet mijnheer 69 van vandaag, Nicolas Roche alles van. Zijn ploeggenoot John Gadret weigerde hem in 2010 zijn voorwiel af te staan toen hij als kopman in de kopgroep lek reed in de slotklim. "Als John Gadret dood in zijn hotelkamer wordt teruggevonden, zal ik hoogstwaarschijnlijk de hoofdverdachte zijn", schreef Roche na afloop in zijn column in de Irish Independent.

Koningsdrama

Mart doet nog een duit in het zakje waar het gaat om broedertwisten in het wielrennen. Hij vertelt over Jevgeni Berzin. De winnaar van de Giro van 1994 was een playboy en een publiekslieveling. Tot groot ongenoegen van ploeggenoot Pjotr Oegroemov. Die reed hem bergop uit het wiel en hielp concurrent Tony Rominger de ronde te winnen. "Of er voor betaald is, is niet bekend, maar dit was een ostentatieve belachelijke hulp van een man tegen zijn eigen ploeggenoot."

Berzin knokte zich nog terug maar zou niet verder komen dan een tweede plek in het eindklassement dat jaar. Daarna ging zij carrière uit als een nachtkaars. Tegenwoordig heeft hij een Fiat garage in Italië.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie