Podcast

Podcast De Dag: Zorgen over copycat-jihadisme in Europa

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Zorgen over copycat-jihadisme in Europa

In korte tijd waren er in Europa vier aanslagen gepleegd door geradicaliseerde moslims. Waar komt dit geweld opeens vandaan?

#708 - Zorgen over copycat-jihadisme in Europa

Na een periode van relatieve rust, zit de angst voor nieuwe aanslagen door geradicaliseerde moslims er in Europa weer goed in. In korte tijd waren er vier aanvallen: drie in Frankrijk en afgelopen maandag de jongste aanslag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De vraag rijst waar dit geweld opeens vandaan komt en of Europa nog meer aanslagen boven het hoofd hangt. Borrelt er iets onder de oppervlakte?

"Klaarblijkelijk wel," zegt journalist Abdou Bouzerda, Midden-Oosten deskundige en IS-expert van VPRO's Bureau Buitenland, in podcast De Dag. Hij wijst op het gevaar van terreurorganisaties als IS en al-Qaida, die aan de haal gaan met debatten tussen moslims en niet-moslims in Europa over bijvoorbeeld de omstreden cartoons van de profeet Mohammed. Maar het grootste gevaar gaat volgens hem nu uit van eenlingen die gedrag van andere aanslagplegers kopiëren; copycat-jihadisme.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie