Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen- Waarom worden voetballers naar de tandarts gestuurd voor grote toernooien?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen- Waarom worden voetballers naar de tandarts gestuurd voor grote toernooien?

Louis van Gaal zei in een persconferentie dat zijn elftal naar de tandarts is geweest, voordat ze naar het wereldkampioenschap gingen. Maar waarom worden voetballers naar de tandarts gestuurd voor grote toernooien? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#120 - Waarom worden voetballers voor het WK naar de tandarts gestuurd? (S04) - Alledaagse Vragen

"Het werkt bij sporters niet anders dan bij gewone mensen. Het gebit blijft een hele belangrijke factor voor je gezondheid. Met je voeding komen heel wat bacteriën binnen", vertelt sportarts Guido Vroemen. "Wondjes of ontstekingen rondom het gebit zijn allemaal open deuren voor bacteriën."

"Wanneer er klachten zijn aan het gebit, heeft dit effect op je hele herstelmechanisme. Het vraagt veel energie. Als je geblesseerd raakt en je gebit is ook al niet helemaal in orde, zal het je herstel belemmeren."

Gezondheid

De gezondheid voor het gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid. Ontstoken tandvlees staat in relatie met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, met suikerziekte en kanker. Recentelijk is gebleken dat ontstoken tandvlees gelinkt kan worden aan alzheimer.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie