Podcast

Ferry Mingelen: 'Ik ben nog nooit in het Torentje geweest'

foto: Ferry Mingelen voor podcast Ik Was Joufoto: Ferry Mingelen voor podcast Ik Was Jou
  1. Nieuwschevron right
  2. Ferry Mingelen: 'Ik ben nog nooit in het Torentje geweest'

[MAX] In deze aflevering van Ik Was Jou gaat Owen Schumacher op bezoek in Den Haag bij Ferry Mingelen, voormalig parlementair verslaggever en duider van de NOS.

{podcast audio="115305" caption="#3 - Owen Schumacher ontmoet Ferry Mingelen (S02)" }

Hoewel Mingelen geldt als insider in het Haagse, hij 'bekent' tegenover Schumacher dat hij nog nooit in het torentje van de premier is geweest. "Dat vond ik niet passen in mijn werk. Premier Rutte heeft me wel een uitgenodigd voor een opname ter plekke, maar ik zei 'dat ga ik niet doen, we zijn geen Zendtijd voor Politieke Partijen, we gaan wel naar een ander kamertje'."

Ferry Mingelen voor podcast 'Ik was Jou' van Owen Schumacher

Tegen zijn zin met pensioen

Eind 2013 ging Mingelen 'zeer tegen mijn zin' met pensioen, maar ook daarna was (en is) hij nog met regelmaat te zien als politiek commentator. Mingelen erkent het duiden van de dagelijkse politiek wel te missen. "Ik mis het echt een beetje. In het begin ging ik nog wel eens naar de Kamer, maar ik begon me een beetje ongemakkelijk te voelen. Ik dacht dat anderen zouden denken, 'wat moet die man hier, kan hij geen afscheid nemen'. Nou, dat is wel een beetje waar, want ik kan moeilijk afscheid nemen."

Vrienden heeft Mingelen niet overgehouden aan 'Den Haag': "Ik ben van het afstandelijke soort. Ik had geen vrienden in de politiek en ik heb er ook geen vrienden aan overgehouden. Weg is weg in Den Haag."

'Presenteren ging in het begin niet zo goed'

Mingelen kijkt ook terug op zijn begintijd: "Presenteren? Dat ging in het begin niet zo goed. Ik heb een presentatiecursus gehad en toen kon ik beginnen. Maar het leek nergens op, het was verschrikkelijk. Parlementariërs verkozen me in mijn beginjaar tot slechtste Haagse journalist. Ik scoorde bij het laagste van het laagste. 'Ferry Mingelen is nog niet in staat om een modeshow van Zeeman te presenteren', had een Kamerlid gezegd."

Owen 'was' Ferry Mingelen ten tijde van Koefnoen. Mingelen daarover: "Dan zie ik dat en dan denk ik 'dat is wel heel overdreven'. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de imitaties vaak minder leuk vindt dan de mensen om me heen."

'Ik was Jou'

In podcastserie Ik was Jou ontmoet komiek Owen Schumacher de mensen van wie hij de identiteit voor even heeft 'geleend' toen hij de programma’s Koefnoen en Kopspijkers maakte. Wie zijn de door Owen gepersifleerde mensen werkelijk? Wat drijft ze, hoe is het om zo onder een vergrootglas te liggen en hoe gaan ze om met kritiek?

Iedere maandag verschijnt er een nieuwe aflevering van Ik was Jou. De podcast is te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, en via Google Podcasts, Stitcher en je favoriete podcastapp.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie