Podcast

Podcast De Dag: de agressie tegen de pers in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de agressie tegen de pers in Nederland

Tijdens de rellen van de afgelopen dagen zijn op allerlei plekken in het land journalisten uitgejouwd, bedreigd en aangevallen. Hoe is het om verslag te doen onder deze omstandigheden?

#763 - De agressie tegen de pers in Nederland - De Dag

Zeker twee journalisten kregen gisteravond tijdens de avondklokrellen stenen naar hun hoofd gegooid. De dag ervoor werd in Tilburg een journalist ingesloten in een brandgang en op Urk werd dit weekend de beveiliger van een NOS-ploeg met een bijtende stof in het gezicht gespoten. Deze incidenten zijn het topje de ijsberg. Hoe is het om verslag te doen onder deze omstandigheden? Welk effect hebben de agressie en bedreigingen op journalisten én op de persvrijheid in Nederland?

Chris Bakker is verslaggever van de lokale omroep Studio040 in Eindhoven. Hij vertelt in podcast De Dag hoe bedreigend het zondag was om verslag te doen van de rellen in Eindhoven. Hij begaf zich 'anoniem' tussen de relschoppers uit angst dat ze hem anders te grazen zouden nemen en hij verbaast zich over de haat richting de pers. Journalist Peter ter Velde vertelt over de vele meldingen die er binnen zijn gekomen bij PersVeilig, een initiatief dat opkomt voor de veiligheid van journalisten. Hij is bezorgd dat het binnenkort een keer echt fout gaat. "De persvrijheid in Nederland staat duidelijk onder druk."

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via NPO Luister, de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie