Podcast

Zitten we aan het eind van een tijdperk?

foto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Zitten we aan het eind van een tijdperk?

Het zou zomaar eens kunnen dat we aan het einde van een tijdperk zijn, denkt historica Beatrice de Graaf. In de Ongelooflijke Podcast stelt ze dat "het tijdperk van het Westen dat aan de rest van de wereld vertelt hoe ze moeten leven" voorbij is.

Beatrice de Graaf was, als favoriete gast van de Ongelooflijke Podcast, te gast bij de speciale live uitzending op het NPO Podcastevent, samen met vaste gast Stefan Paas.

#66 - (live) Het einde van een tijdperk met Beatrice de Graaf en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

End of an era

President Biden gebruikte de woorden 'end of an era' na de terugtrekking uit Afghanistan. Beatrice de Graaf denkt dat het klopt.

Het idee van het verspreiden van westerse waarden is ontstaan tijdens de Verlichting vertelt de historicus van de Universiteit Utrecht. "Er is veel discussie over onder historici", vertelt De Graaf. "Het wordt ook wel liberal empire genoemd. Het gaat dus niet alleen om veroverend om het annexeren van andere landen, of grondstoffen en slaven buit te maken, maar het idee: wat wil willen, is goed voor alle volken." De laatste eeuw stond vooral de Verenigde Staten zo bekend, maar daarvoor deden Europese landen het ook.

Liberale waarden exporteren is heel moeilijk. Het is in de geschiedenis maar twee keer gelukt, zegt de historicus: "In Japan en in West-Duitsland."

Christendom

Ook het christendom speelde een rol bij deze beweging, stelt Stefan Paas. "De verlichting was niet een exclusief seculiere beweging", zegt hij. Westerse landen gebruikten het christendom voor koloniaal gedrag. "De Spanjaarden zeiden mensen te willen bekeren, maar ze gingen voor het goud", zegt Paas.

Ster advertentie
Ster advertentie