Podcast

De Kopgroep: spontane rozetruiquiz

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: spontane rozetruiquiz

[AVROTROS] Wat hebben de kleuren van regenjasjes, beroerd Italiaans camerawerk en autorijdende ploegleiders met elkaar te maken? Het waren allemaal gespreksonderwerpen in de nieuwe aflevering van De Kopgroep, opgenomen na een etappe waarin Remco Evenepoel nèt naast het roze greep en Bauke Mollema een flinke tijd in de kopgroep vertoefde.

{podcast audio="1412700" caption="#3 - Giro: Quiz (S06)" }

De heren hebben dan ook genoten van de etappe van vandaag, al maakte de regen die de renners voor de kiezen krijgen het ook wat moeilijker voor de geïnteresseerde kijker. Martijn vraagt zich af of de jasjes van renners niet in teamkleuren uitgevoerd kunnen worden, zodat de renners ook als het regent herkenbaar zijn. De UCI heeft er zelfs een regel voor opgenomen: "Die staat nog steeds in de boeken, het kost je 500 Zwitserse Frank als je in een regenjack rijdt dat verschilt van je teamkleuren."

Maar echt handhaven daarop doet de UCI niet. Michael weet te vertellen dat de zwarte stof van de jasjes waar de renners nu in rijden het meeste water tegenhoudt, maar niet 'blokkeert', en dat dat de reden is waarom veel ploegen voor zo'n zwart jasje kiezen.

Prutsers

Marijn kan het niet laten om nog even te klagen over het Italiaanse camerawerk. "Nu pas?", merkt Martijn op. "Ik heb daar al mijn hele leven last van!" Volgens Mart zijn de Italiaanse collega's dan ook niets minder dan een stel prutsers en zouden ze een voorbeeld kunnen nemen aan hun Nederlandse vakgenoten.

Voor tien jaar het gevang in

Een ander onderwerp dat aan de orde komt zijn de skills die een ploegleider moet bezitten om achter het stuur te kunnen zitten. Bike-Echange ploegleider Gene Bates moet de Giro verlaten nadat hij Pieter Serry in de etappe van donderdag aanreed. Michael Boogerd heeft zelf ervaring als ploegleider achter het stuur, en vindt het eigenlijk onverantwoord wat je allemaal tegelijk doet op zo'n moment.

"Als je weet wat ploegleiders in de koers doen, dat gaat nergens over... Als je zelf op de weg rijdt en je doet alle handelingen die een ploegleider doet, ga je volgens mij voor tien jaar het gevang in." Mart herinnert zich ploegleider Jean de Gribaldy die uit principe niet achter het stuur plaatsnam. "Die zei: ik ben ploegleider, ik zit dus niet achter het stuur. En hij was bijna de eerste die dat deed, al die andere boeven gingen zelf zitten sturen."

Roze trui

De roze trui van Hongaar Atilla Valter leidt tot een spontane quiz in De Kopgroep. Want wie was toch de laatste Zwitserse rozetruidrager? En wie de laatste Canadese en Noorse? Mart test het geheugen van zijn podcastcollega's en daar blijkt vooral bij Michael Boogerd weinig mis mee te zijn.

Vrouwen in het peloton

Robin Mortin, de eerste vrouwelijke ploegleider in de Giro, is de hoofdpersoon in Mart's demarrage. In 1984 stuitte haar aanwezigheid in de ploegleiderswagen op veel weerzin bij haar mannelijke collega's. Michael herinnert zich dat ook in zijn tijd werd gesteld dat vrouwen ongeluk brachten in het peloton, maar zelf heeft hij daar gelukkig hele andere ervaringen mee.

Wil je weten hoe dat zit? Luister dan de nieuwe aflevering van De Kopgroep en vul ook jouw voorspelling in voor de Natte Vinger. Die gaat over de etappe van zondag, van Castel di Sangro naar Campo Felice. Een loodzware klimetappe door de Appenijnen, de laatste kilometers onverhard. Wie denk jij dat er wint? Vul jouw voorspelling hier in en doe dat vóór zaterdag 12:30 uur. Wie weet win je dan een exclusief Giroroze mondkapje!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie