Podcast

Podcast De Dag: achter de schermen van de Hollywood-staking

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: achter de schermen van de Hollywood-staking

De staking van Amerikaanse scriptschrijvers gaat de vierde week in. Acteurs overwegen ook het werk neer te leggen. Wat speelt er achter de schermen?

#1355 - Achter de schermen van de Hollywood-staking - De Dag

'Pay your writers', wordt er door een toespraak van de baas van Warner Bros. geroepen, een van de grootste film- en tv-producenten ter wereld. Studenten en stakende scriptschrijvers verstoorden de speech uit onvrede over de vastgelopen onderhandelingen over de salarissen en werkomstandigheden van schrijvers. En na schrijvers lijken ook acteurs zich aan te sluiten bij de massale Hollywood-staking, die alweer zijn vierde week ingaat. Zowat de hele filmindustrie kan daardoor stil komen te liggen. Nu al zijn er geen late night-shows meer, staan nieuwe Netflix, HBO en Disney-series op de helling en kunnen bioscoopfilms in de problemen komen.

In deze podcast legt journalist Anke Meijer uit wat er achter de schermen gebeurt. Zij schrijft en maakt podcasts over tv-series voor de VPRO en NRC en volgt de staking nauwgezet. Het is de schrijvers versus de streamers, zegt ze. En op de achtergrond speelt ook de opkomst van kunstmatige intelligentie mee. Wat is de menselijke hand in het schrijfproces nog waard?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie