Podcast
VPRO

Hoe migratie, ook generaties later, nog voelbaar is

foto: OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe migratie, ook generaties later, nog voelbaar is

Na het overlijden van de oma van podcastmaker Gabriella Adèr is een oud familieconflict tussen Gabriella’s moeder en ooms weer aangewakkerd. Gabriella begrijpt niet wat er is gebeurd. In de OVT-podcast De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) gaat ze op zoek naar de oorsprong van deze ruzie, die volgens haar moeder zijn oorsprong vond in 1969. Toen migreerde de familie van een klein Siciliaans bergdorpje naar de Rotterdamse havenwijk Feyenoord. Wat gebeurde toen, dat nog steeds weerslag heeft op de relatie tussen die broers en zussen, maar ook op de generatie erna? De eerste twee afleveringen van De Verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) zijn nu te beluisteren.

#1 - De fabriek - De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam)

Podcastmaker Gabriella Adèr herinnert zich haar moeders familie als een warme, hechte familie, maar na een conflict is er iets veranderd. Ze beseft dat ze altijd een kleine, donkere wolk boven haar familie heeft gevoeld. In de eerste aflevering van deze podcast duikt ze daarom in de oorsprong van de ruzie, die te vinden is in de migratie naar Nederland in 1969. Maar hoe zag die migratie er eigenlijk uit? En waar kwam de familie terecht?

Gabriella onderzoekt in de eerste aflevering waarom haar moeders gezin Sicilië verliet en hoe de gezinsleden de aankomst in hun nieuwe wereld hebben ervaren.

#2 - Het Italiaanse centrum - De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam)

De Siciliaanse familieleden van Gabriella vinden al snel hun weg in Rotterdam, waar ze belanden in een biotoop van Italiaanse migranten. Het zijn jaren van nieuwe vrienden, feestjes in het Italiaans centrum en optredens van Italiaanse bands in de Rotterdamse disco.

Toch brengt de migratie ook spanningen in het gezin met zich mee: tussen de ouders en de kinderen, maar ook tussen de kinderen onderling. In de tweede aflevering zoekt Gabriella uit waar die spanningen vandaan komen en waarom ze ruim veertig jaar later zorgden voor een breuk in het gezin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie