Minder bekend is dat Erasmus naast groot denker ook een jodenhater was
- Nieuws
- Minder bekend is dat Erasmus naast groot denker ook een jodenhater was
[EO] Het is misschien wel het oudste standbeeld van Nederland: dat van Desiderius Erasmus bij de Laurentiuskerk in Rotterdam. Het beeld komt uit 1622. Een goede reden om eens te kijken of deze denker, bijna 400 jaar later de tand des tijds heeft doorstaan. Want hij heeft wel wat schaduwkanten: "Hij sprak over Joden als een pest die altijd bezig waren de eenheid te verstoren", zegt historicus Bart Wallet.
In de podcast Helden op Sokkels beoordeelt Wim Berkelaar samen met wisselende gasten een standbeeld in Nederland. Eerder deed hij dat bijvoorbeeld bij het standbeeld van Prins Bernard, J.P. Coen en Peter Stuyvesant.
#8 - Ook de grote humanistische held Erasmus had zwarte kanten (S02) - Helden op Sokkels
Zuivering
Bart Wallet, gespecialiseerd in de joodse geschiedenis, vindt dat Erasmus problematische dingen schreef. Hij schreef over verdraagzaamheid, maar hij schreef ook hele overdraagzame teksten, vertelt hij: "Dan gaat het met name om joden, maar ook om moslims. Daar had hij het niet zo op. Hij schreef dingen als 'Joden zijn de pest, de satan is hun leider, ze zijn altijd bezig de eenheid te verstoren, joods gif'. Het is problematische taal die we uit de mond van deze Rotterdammer horen."
Erasmus preekte saamhorigheid tussen Europeanen, maar daar was wel een zuivering voor nodig, vertelt Wallet. "Invloeden van buitenaf moesten van Erasmus buiten gehouden worden. Dat waren de moslims - de Turken die oprukken -- en binnenin had je de Joden. Die verstoren het spel ook en trekken christenen terug in allerlei zaken zoals de buitenkant, gericht zijn op geld, in plaats van het geestelijke", aldus de historicus.
Moet hij weg?
In de podcast wordt beoordeeld of het standbeeld kan blijven staan of dat er een bijsluiter bij moet. Benieuwd? Hij is hier te horen.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.