Podcast

Golfer Joost Luiten kijkt alleen golf als Tiger op tv is

foto: NOS Olympische Podcastfoto: NOS Olympische Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Golfer Joost Luiten kijkt alleen golf als Tiger op tv is

[NOS] Als golfer Joost Luiten het in de NOS Olympische podcast met Jeroen Stekelenburg over Tiger Woods heeft, fonkelen zijn ogen, gaat hij met nog meer passie over zijn sport praten, en voel je dat het Amerikaanse golficoon belangrijk voor hem is. Luiten wordt weer even het jongetje van 10, 15 jaar, dat vol bewondering op televisie keek naar de Amerikaan die op dat moment doorbrak in de jaren negentig.

#21 - Golfer Joost Luiten had nu archeoloog of schansspringer kunnen zijn - NOS Olympische podcast

Inmiddels zijn Woods en Luiten al jarenlang collega’s. Maar Luiten blijft een bewonderaar. "Nu speel ik met hem op toernooien. Maar als ik niet speel, kijk ik alleen golf op tv als Tiger meedoet. De rest interesseert me geen reet. Voor mij is Tiger mijn idool. Ik sta met hem op de driving range. Maar als hij achter me staat, wil ik toch even kijken."

Twee dagen voor de opnames van de podcast met Luiten had Woods een ernstig auto-ongeluk. "Een verbrijzelde rechterenkel en een pin in zijn rechter onderbeen. Dat klinkt niet heel goed. Laten we hopen dat hij nog terugkomt. We moeten afwachten hoe zijn revalidatie zal zijn. Het zou wel heel zuur zijn voor hem als het zo eindigt."

Robert-Jan Derksen liep als enige Nederlander een ronde met Woods. Luiten: "Daar moet je en beetje geluk mee hebben. Het schijnt wel heel bijzonder te zijn. Dan merk je hoe groot hij is en wat voor gekkenhuis het om hem heen is. Terwijl wij echt wel wat gewend zijn."

Fanboy Luiten

Luiten vindt het absoluut jammer dat hij nooit met Woods gespeeld heeft. Lachend geeft hij toe dat hij inderdaad bijna als een fan klinkt: "Tiger is de enige met wie ik dat heb. Ik speel ook met Rory McIlroy, die al jaren een veel betere golfer is, maar Tiger blijft wat bijzonders hebben. Als hij de players lounge in komt, wordt het toch even wat stiller omdat Tiger binnenkomt. Dat is ook het respect wat hij van de jongens op de tour heeft. Het is gewoon een hele bijzonder verschijning en hij heeft een bijzonder aura om zit heen hangen. Ik vind het mooi dat ik met mijn jeugdidool in de toernooien sta. Maar als ik met hem een wedstrijd speel, dan moet ie er wel aan."

Het had overigens weinig gescheeld of Luiten was helemaal geen golfer geworden. Hij deed in zijn jeugd ook aan schansspringen en wilde eigenlijk ook wel archeoloog worden, op zoek naar de schatkamers van Toetanchamon.

Beluister de Olympische Podcast

De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen. Eerder in deze serie spraken we onder anderen met:
- zwemster Femke Heemskerk
- baanwielrenner Jan-Willem van Schip
- wielrenster Anna van der Breggen
- bondscoach Sarina Wiegman
- paralympier Jetze Plat

Ster advertentie
Ster advertentie