Podcast

Podcast De Dag: And the winner is...Azië

foto: afpfoto: afp
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: And the winner is...Azië

Het ideale scenario bij het toekennen van Oscars is kwaliteit belonen en oog hebben voor diversiteit. Veel gehoorde vraag dit jaar: zijn Aziatische acteurs te lang genegeerd?

#1304 - And the winner is...Azië. - De Dag

De Oscars worden dit weekend uitgereikt en de film Everything Everywhere All At Once, van een Aziatische maker en met een grotendeels Aziatische cast, is genomineerd in maar liefst elf categorieën, waaronder die van beste film. Daarnaast is dit jaar bij de Oscars een recordaantal Aziatische acteurs genomineerd voor een prijs. Hoe komt het dat Aziatische acteurs en films nu meer gezien lijken te worden?

Van Squid Game tot Parasite en van Crazy Rich Asians tot Turning Red. Aziatische film- en televisiemakers lijken eindelijk voet aan de grond te hebben gekregen in Hollywood. "Het heeft te maken met meer aandacht voor diversiteit, maar het is vooral ook de culminatie van een lange en soms moeizame geschiedenis van de Aziatische filmindustrie", zegt filmproducent Jia Zhao in podcast De Dag. Die geschiedenis is volgens haar doorspekt van stereotiepe casting en een westerse kijk op wat de Aziatische cultuur is. Dat verandert nu allemaal, met een grote diversiteit aan films tot gevolg - die ook nog eens terecht, vindt ze, veel aandacht en prijzen krijgen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Gerelateerde podcast

Het China van Xi

Het China van Xi

Ster advertentie
Ster advertentie