Podcast

Bertens: liever goud in dubbel dan in enkelspel

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Bertens: liever goud in dubbel dan in enkelspel

[NOS] Als het aan Kiki Bertens ligt wint ze komende zomer liever goud in het dubbelspel dan in het enkelspel. Dat zegt de tennisser in een interview dat Henry Schut met haar opnam voor de NOS Olympische podcast.

#15 - Bij Kiki Bertens thuis vliegen de dobbelstenen soms door de kamer - NOS Olympische podcast

"Misschien ga ik in Tokio wel liever voor een mixed- of dubbeltitel dan een single-titel. Klinkt misschien heel raar. Maar ik denk wel dat dat het geval is. Als je samen zoiets beleeft, denk ik dat dat nog heel veel mooier of dierbaarder is dan dat je dat alleen doet."

Bertens focuste zich de laatste jaren op haar enkelspel carrière, maar kan in het dubbelspel prima uit de voeten. Ze zou in Tokio in het vrouwendubbelspel een combinatie kunnen vormen met Demi Schuurs. Bij de mannen zou samenspelen met wereldkampioen Wesley Koolhof of Jean-Julien Rojer een goede optie zijn. Met Rojer speelde ze in Rio ook samen in het dubbelspel. Ze verloren er in de eerste ronde, na matchpoints, van de latere winnaars van olympisch zilver.

Onzekerheid troef

Toch is het niet 100 procent zeker dat Bertens ook echt naar Tokio gaat. "Niet koste wat kost, nee. As het in het schema past zeker weten, dan ga ik er zeker heen. Maar het is nog zo onzeker, ook hoe het tennisjaar er überhaupt uit gaat zien. Als dat te veel van hot naar her reizen wordt, en het echt niet in het schema past zal ik daar nog eens goed over na moeten denken en goed over moeten spreken. Maar in principe als het doorgaat en het gaat redelijk qua reizen ben ik er gewoon bij."

Toch zullen de Spelen ook voor veel tennissers wel een hoofddoel zijn komend jaar. Bijvoorbeeld voor Roger Federer, voor wie olympisch enkelspelgoud nog de enige prijs is die ontbreekt.

Bertens snapt dat wel: "Stel ik had nu al een grandslam gewonnen, dan zou mijn olympische deelname heel anders zijn. Als Olympisch goud ontbreekt in alles wat je al hebt, dan snap ik dat je dat nog wil hebben."

"Maar bij mij ontbreken nog heel veel andere dingen die ik dan misschien liever heb dan een olympische medaille" erkent Bertens. "In tennis staat op een grandslamtitel op één. Dat is echt groter dan een olympische medaille. In de tenniswereld dan hè, in de sportwereld niet."

Herstel

Het gaat ook over haar achillespeesblessure. Een kwetsuur die haar al twee, drie jaar pijn bezorgde. Ze raakte er aan gewend om te spelen met pijn. "Je verlegt de grens elke keer. Daar leer je mee om gaan. Het hoort erbij als topsporter. Er zijn op een jaar misschien vijf of tien dagen dat je denkt: ik voel niets, ik voel me helemaal fit." Inmiddels vordert het herstel en kan ze weer een beetje trainen.

En over hoe ze zich in coronatijd heeft bezig gehouden met legpuzzels (momenteel eentje met 43.000 (!) stukjes) en spelletjesavonden. En dat op dat soort momenten ook de topsporter in haar naar boven komt. "Er vliegt inderdaad wel eens een dobbelsteentje door de kamer, ja."

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je deze aflevering zeker niet missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie