Podcast

Comedy in coronatijd: spelen in een leeggepompt zwembad voor anderhalve man en een paardenkop

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Comedy in coronatijd: spelen in een leeggepompt zwembad voor anderhalve man en een paardenkop

Comedians Pieter Jouke, Kiki Schippers en Sezgin Güleç praten over comedy in coronatijd in de nieuwste podcast van NPO Radio 1-collectief Alicante. Het publiek zit anderhalve meter uit elkaar en drinkt niet. Kortom: de beleving in de zaal is veranderd en dat heeft gevolgen voor comedians op het podium. Valt er nog wat te lachen in coronatijd?

#25 - Comedy in coronatijd: 'Ik speelde in een leeggepompt zwembad met drie opblaasflamingo's'

"Ja", zeggen de comedians in koor, "er valt zeker nog wat te lachen." Volgens het drietal snakt het publiek dat normaal naar theaters of comedyclubs gaat naar een verzetje. Bezoekers zijn dankbaar als ze toch naar een voorstelling kunnen in deze tijd. Kiki Schippers merkt dat als ze meedoet aan 'klapstoelcabaret'. Met een aanhanger die dienst doet als podium rijdt ze deze zomer met andere cabaretiers naar afgelegen polders. Bezoekers nemen hun eigen klapstoel mee en betalen een kleine bijdrage om vervolgens getrakteerd te worden op verschillende optredens.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=OKuKNo-1nFo" start="false"}

Pieter Jouke is in coronatijd meer gaan houden van online optreden. Via een online vergaderprogramma verzorgt hij bijvoorbeeld een optreden voor werknemers uit de bankwereld. "Maar dan krijg je de lach ook later, want er zit toch een vertraging op de lijn?", vraagt Sezgin. "Ja klopt. Die lach komt dan een paar minuten later. Die sturen ze op per brief", lacht Pieter. Hij vertelt over willekeurige attributen die hij er tijdens optredens wel eens bij pakt. "Ik moet het wel compacter houden, want ik kan minder met mijn lichaam."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=1mWDtt5RPMM" start="false"}

Niet alle comedians in de podcast grijpen alternatieve manieren van optreden aan om actief te blijven. Sezgin Güleç, nieuw lid van Comedytrain, speelt wel voor dertig man in comedyclub Toomler, maar daar houdt het ook op. "Online optreden is niks voor mij. Mensen moeten mijn lichaamstaal zien, ze moeten de bas in mijn stem voelen, ze moeten zien dat ik het meen." Kiki Schippers begrijpt hem wel. "Bij jou is er altijd spanning. Als je iets te hard lacht, weet je dat je kapot gemaakt kunt worden op een grappige manier", lacht ze.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=HibsYAXHYiE" start="false"}

De podcast wordt gepresenteerd door Alicante-verslaggever Thijs van Litsenburg. Hij zit zelf sinds anderhalf jaar ook in het comedycircuit en speelt vooral op 'open mics'. Dat zijn optredens waar comedians grappen uittesten. "Tijdens de coronacrisis heb ik in een leeggepompt zwembad gespeeld met drie enorme opblaasflamingo's achter me. Het publiek zit dan in tweetallen op de zwembadtrappen." Pieter Jouke voegt lachend toe: "En het bad liep toen langzaam vol…"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie