Podcast

Podcast De Dag: woede over autistische rollen in films

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: woede over autistische rollen in films

Zangeres Sia ligt onder vuur vanwege haar controversiële debuutfilm Music. Daarin heeft het hoofdpersonage autisme. Waarom wordt zij niet gespeeld door een actrice met autisme? En had Rain Man vandaag de dag nog zo gemaakt kunnen worden?

#776 - Woede over autistische rollen in films - De Dag

De autistische gemeenschap maakt zich boos over de debuutfilm van zangeres Sia die vandaag uitkomt. In Music wordt het hoofdpersonage, een meisje met autisme, niet gespeeld door een autistische actrice. Al sinds de trailer online ging, leidt dat tot een verhit debat over inclusiviteit in de filmwereld, ook in bredere zin. Want hoe zit het met al die homoseksuele personages die gespeeld worden door hetero's, of transgenderrollen gespeeld door niet-transgenders of personages in een rolstoel door acteurs die kunnen lopen?

Het blijft een moeilijk onderwerp, zegt Sacha Gertsik in podcast De Dag. Zij is journalist bij de Filmkrant en dramaturg van onder andere de serie Anne+, met een grotendeels queer cast. Ze snapt de woede uit de autismegemeenschap over de film van Sia wel, want te lang zijn mensen met autisme volgens haar op een stereotype manier neergezet. Datzelfde geldt voor andere minderheidsgroepen. In de podcast loopt Gertsik voorbeelden van films en series langs waar het wel en niet goed gaat.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via NPO Luister, de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie