Podcast

Marion Koopmans: politieke invloed op WHO-rapport is beperkt gebleven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans: politieke invloed op WHO-rapport is beperkt gebleven

[EO] Eindelijk is het er dan: het onderzoeksrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de oorsprong van COVID-19. Viroloog Marion Koopmans was betrokken bij het onderzoek en bracht enkele weken door in Wuhan. Er zijn zorgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek. Probeert China de wetenschappers niet te beïnvloeden? "Helemaal vrij is het niet, dat is een utopie", zegt Koopmans.

#21 - Gaat het mooie weer ons uit de derde golf helpen? - Virusfeiten

De viroloog van de Erasmus Universiteit wijst erop dat onderzoek doen sowieso is bemoeilijkt door de coronamaatregelen, maar denkt wel dat de politieke gevoeligheid van het onderwerp zeker een rol heeft gespeeld. "De formulering luistert nauw", vertelt ze. "Je wilt geen concessies doen aan de wetenschappelijke inhoud, maar je denkt wel na aan hoe bepaalde conclusies landen."

Toch denkt Koopmans dat de invloed is meegevallen. "Ondanks de politieke gevoeligheid zijn we een heel eind gekomen zijn om met onze collega's in China de wetenschappelijke vragen te beantwoorden. Alles wat wij gevraagd hebben is onderzocht, er is data aangeleverd die we hebben bekeken en geanalyseerd. We hebben het bij de wetenschap weten te houden", zegt ze in de podcast.

Vleermuizen

De WHO-wetenschappers denken dat het virus van vleermuizen afkomstig is. Dit zal luisteraars van Virusfeiten bekend voorkomen, want Koopmans vertelde hier al eerder over. Helemaal zeker zijn de wetenschappers niet van dit feit, maar "het is de meest waarschijnlijke hypothese", vertelt Koopmans.

De meest opzienbarende hypothese - dat het virus uit een lab in Wuhan is ontsnapt - is de minst waarschijnlijke. Hier werd echter dus wel onderzoek naar gedaan, zegt Koopmans. "We vonden hier weinig aanwijzingen voor."

Interviews

Koopmans beleefde haar moment of fame bij één van de interviews die de wetenschappers hielden met vroege patiënten. De patiënt die op 8 december het virus al had opgelopen kon zich geen bijzonderheden herinneren over waar hij het virus kon hebben opgenomen. "En je ouders dan?" vroeg Koopmans. Die bleken wel eens naar de dierenmarkt te gaan, die inmiddels berucht is. "Die interviews van de eerste patiënten, daar moet je heel erg de tijd voor nemen", vertelt Koopmans.

Nu het rapport er is, betekent het niet dat alles gedaan, bedankt Koopmans. "Klaar is het niet, het is pas stap één." Het onderzoek roept juist vooral nieuwe vragen op. Toch is ze blij dat dit nu klaar is: "Het rapport is zo'n 400 pagina's dik, dus het was een stevige klus."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie