Podcast
EO

Waarom Simon van Teutem altijd twijfelt aan zijn ongeloof

foto: Ongelooflijke Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Simon van Teutem altijd twijfelt aan zijn ongeloof

Oxford-student Simon van Teutem ziet het inzetten van zijn talenten als een ‘heilig geloof’. In De Ongelooflijke Podcast vertelt hij dat religie geen thema was in zijn jeugd, maar dat hij nu aan het twijfelen is gebracht over zijn ongeloof: "Er gebeuren wel eens dingen waarvan ik denk: dit is zó toevallig."

#108 - Nieuw intellectueel talent Simon van Teutem twijfelt aan zijn ongeloof - De Ongelooflijke Podcast

Van Teutem groeide op in een seculier gezin, waarbij religie vrijwel geen rol speelde. "Ik heb geen enkele herinnering dat ik ooit met mijn gezin naar een kerkdienst ben geweest. Voor mij kwamen godswezens uit de Griekse mythologie. Het christendom was een slechts een razend interessant sprookjesbos met interessante verhalen."

In zijn pubertijd stuitte hij echter door denkers als Thomas Huxley en Bertrand Russell op agnostische standpunten, die stellen dat het bestaan van een godswezen niet valt te falsifiëren. "Ik vond dat best wel overtuigende argumenten, dus ik dacht – gechargeerd gezegd – dat het net zo dom is om stellig atheïstisch te zijn als ik het dom vond om stellig in een godswezen te geloven."

Krankzinnige raadsels

Terwijl Van Teutem tijdens zijn studietijd in Nederland nauwelijks religie tegenkwam, merkte hij in Engeland duidelijk meer religieuze openheid en diversiteit. "In Oxford heb je dagelijks kerkdiensten waar je heen kunt, je hebt een koor dat ’s avonds in de kapel zingt en er zijn formele diners waar Latijnse spreuken worden gebeden voordat je gaat eten."

Door het volgen van filosofische vakken stuitte Van Teutem op ‘krankzinnige raadsels’. Bijvoorbeeld het ‘probleem van het bewustzijn’, zoals het vaak wordt genoemd: "Waarom ervaren we zoiets als pijn? Dit raakt zo sterk aan het menszijn, aan wat wij ervaren en onze belevingswereld. Voor mijn gevoel of in de papers die ik erover heb gelezen, vallen die buiten de huidige wetenschappelijke reikwijdte." Volgens van Teutem zou dit erop kunnen duiden dat de mens mogelijk meer is dan alleen materie.

Bijzonder toeval

Bovendien zorgen momenten van bijzonder toeval bij Van Teutem voor twijfel over het bestaan van iets goddelijks. "Er gebeuren wel eens dingen waardoor je denkt: ‘dit is zo mooi of bijzonder of toevallig’ dat zelfs als er geen godswezen achter zit, dat dat toeval an sich al een bepaalde vorm van goddelijkheid heeft of is." Van Teutem geeft hier een uitgebreid, persoonlijk voorbeeld van in de podcast.

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie