Podcast

Lubach in De Ongelooflijke Podcast: 'Atheïsme is eigenlijk niks'

foto: David Boogerdfoto: David Boogerd
  1. Nieuwschevron right
  2. Lubach in De Ongelooflijke Podcast: 'Atheïsme is eigenlijk niks'

In de allereerste aflevering van De Ongelooflijke Podcast praat David Boogerd uitgebreid met presentator, cabaretier, dj, schrijver én overtuigd atheïst Arjen Lubach. Hoe ziet hij een atheïstisch Nederland voor zich? En waarom is hij milder geworden over religie? Ook spreekt Boogerd met vaste gast en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas, hij noemt de ontkerkelijking van Nederland 'de meest ingrijpende sociale ontwikkeling van de laatste decennia'.

{podcast audio="84257" caption="#1 Arjen Lubach en Stefan Paas " }

"We leven in een fascinerende tijd", vindt Boogerd. "Voor het eerst zijn er meer niet-gelovigen dan gelovigen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor onze samenleving, voor mijzelf als christen en voor andere gelovigen?" De nieuwbakken podcast-presentator trapt De Ongelooflijke Podcast af met een bekende gast. "Welke christen gaat nu in zijn eerste podcast tegenover Arjen Lubach zitten?", zegt hij met een knipoog. Lubach geloofde een substantieel deel van zijn leven dat er een God was. Inmiddels heeft hij zich daarvan afgekeerd. "Ik wil dat religie uit de openbare ruimte gaat", vertelt de Zondag met Lubach-ster. "Dat de indoctrinatie van kinderen verdwijnt en dat de bemoeienis met andere mensen weggaat."

De deur sluiten

Op de vraag wat de gevolgen zijn als de secularisatie doorzet, antwoordt Lubach: "Je sluit in ieder geval de deur voor het toelaten van de dingen die je niet kan bewijzen. Dan wordt het een zuivere discussie: ‘Wat zijn mensenrechten?’ en ‘Wat doen we met de verhouding tussen man en vrouw?’. Maar het lijkt me ook een heel saaie wereld."

De Ongelooflijke Podcast

Podcast over de relevantie van geloof in een steeds ongeloviger Nederland. EO-journalist David Boogerd en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. In de eerste aflevering komt Arjen Lubach langs.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Theoloog des Vaderlands

Theoloog des Vaderlands Stefan Paas, volgens Boogerd "een van de scherpste denkers over religie van dit moment", geeft als vaste gast verdieping en duiding bij de verschillende thema’s die besproken worden. Boogerd: "Paas kan als geen ander religie en theologie vertalen naar het publieke debat. Dat bewijst hij dagelijks op Twitter. Hij is in staat zijn brede kennis te verbinden met interessante weetjes."

Ster advertentie
Ster advertentie