Podcast

Een nieuwe New Emotions met actrice Charlie Chang Dagelet

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe New Emotions met actrice Charlie Chang Dagelet

Charlie Chan Dagelet is actrice. Ze schittert op het podium, in series en op het witte doek. Nu is ze te gast bij Yous en Yay in een nieuwe aflevering van New Emotions. Het drietal bespreekt hun ochtendrituelen, onzekerheden, inspiratiebronnen en het gevoel dat ze krijgen als ze op het podium staan.

{podcast audio="114799" caption="#30 - Yous & Yay & Charlie Chan" }

Onzekerheid

"Soms weet ik echt niet hoe het eruit ziet als ik op het podium sta. Dan denk ik 'ik was echt een amateur van de bovenste plank'", vertelt Charlie Chang. "Dan bekijk ik mezelf de hele tijd vanuit een helikopterview en denk ik bij alles 'oh, dit is echt kut'."

Ze is dan bang dat ze haar tekst zal vergeten en alles mis gaat wanneer ze op het podium staat. "Ik moet dan echt tegen mezelf zeggen dat ik gewoon rustig moet ademhalen."

Quote

Ik heb nog steeds, heel vaak, geen idee waar ik mee bezig ben

Pepijn Lanen

Yay, ook bekend als Pepijn Lanen, herkent zich hier wel in: "Soms twijfel je gewoon over alles, dat je denkt 'waarom doe je je hand zo?'" Yous ook: "Precies, dat je denkt 'wat is dit voor dans?'"

Pepijn heeft vaak geen duidelijk antwoord op die vraag: "Ik heb nog steeds niet echt een heel duidelijk idee van waar ik mee bezig ben. Elke keer dat ik op het podium stap gebeurt het gewoon allemaal. Maar soms ben ik voor een optreden opeens super zenuwachtig. Dan kan ik alleen maar denken 'niemand zit hierop te wachten.'"

Gezonde spanning

Gelukkig weet hij dat het een onrealistische gedacht is: er staat niet voor niets een horde gillende fans klaar wanneer hij als Faberyayo samen met Willie Wartaal en Vjeze Fur het podium betreedt met De Jeugd van Tegenwoordig. "Maar toch. Soms word ik opeens heel onrustig voor een show en als ik dan nadenk waar dat gevoel vandaan kom, dan kom ik altijd weer uit op diezelfde angst."

Maar zenuwen zijn ook belangrijk, merkt Sef op: "daardoor kun ben je meer alert, dat is belangrijk. Want als je nonchalant wordt is het helemaal niet leuk om naar te kijken. Maar het moet wel onder een bepaald niveau blijven. Toen ik bijvoorbeeld proefexamen voor rijles had werd ik zo zenuwachtig, dat ik letterlijk alles fout deed."

Wie is Charlie Chang Dagelet?

Charlie Chang Dagelet werd geboren in 1986 in Amsterdam. Ze studeerde in 2010 af van de Toneelschool en Kleinkunstacademie. Je kunt haar kennen als Michelle uit Hotnews.nl. Ze speelde ook in Loft, Lijn 32, het Sinterklaasjournaal, A’dam – E.V.A., de film Zusjes en Mocro Maffia. In de theaters speelde ze in verschillende stukken waaronder Sneeuwwitje van Noord Nederlands Toneel en in Vivaldi code rood.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eén met het publiek

Charlie Chang: "Maar vanaf het moment dat ik op het podium sta ben ik helemaal niet meer mee bezig met die zenuwen. Soms heb je dan ook echt zo’n gevoel en denk je 'fuck, dit was echt heel goed'. Die avonden op het toneel, dat je het één wordt met het publiek en die energie – op die momenten voel je gewoon dat er iets heel bijzonders gebeurt."

"Je kunt een show wel voor een lege zaal doen, maar dat is natuurlijk niet vergelijkbaar. Als je voelt dat het publiek het goed vindt, dan voedt dat de voorstelling ook weer", vertelt Pepijn Lanen. Charlie Chang is het met hem eens, want het is de energie van het publiek die nodig is om er echt een show van te maken.

Meer Yous & Yay & ...?

Abonneer je dan op de podcast. Dat kan via NPO Radio 1 website of app, via iTunes, RSS-feed of Stitcher. En mis geen enkele aflevering!

Ster advertentie
Ster advertentie