Podcast

Winnaars NTR Podcastprijs: oorsuizen en eenzame uitvaart

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnaars NTR Podcastprijs: oorsuizen en eenzame uitvaart

[NTR] De NTR Podcastprijs – de jaarlijkse onderscheiding voor jonge podcastmakers - kent dit jaar een gedeelde 1e prijs: een podcast over oorsuizen en een podcast over eenzame uitvaarten.

Dat is zondagmiddag bekend gemaakt in De Brakke Grond in Amsterdam.

De beide winnaars zijn Luke Thomas (19 jaar) van Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en Celine Ottenburgh van audio-hogeschool RITCS in Brussel.

Luke leverde een persoonlijk gekleurde podcast over tinnitus, waarin diverse mensen aan het woord komen over hoe omgaan met deze gehooraandoening. Vervolgens maakt hij van de verschillende geluid een muzieknummer. “Luke – zelf last van oorsuizen - werkt toe naar een muziekstuk en dat is een originele invalshoek en zorgt voor een spanningsboog. Als maker beweegt hij zich ongedwongen en ontwapenend door het materiaal”, aldus het juryrapport.

Met ‘de eenzame uitvaart’ leverde Celine weliswaar niet de meest originele aanpak, maar de wijze waarop zij haar bijdrage in audio vormgaf, maakte indruk op de jury “De verteller heeft een goede stem en de jury is onder de indruk van het literaire gehalte. Een aantal juryleden werd geraakt door de betrokken vertellers en een ander raakte betoverd door de poëzie.”

54 inzendingen

De NTR Podcastprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers. Dit jaar waren er 54 inzendingen. Daaruit waren 10 nominaties gekozen. Een deskundige jury onder leiding van Wim Eikelboom, podcastcoördinator van NPO Radio 1, beoordeelde de nominaties en kwam dit jaar tot een gedeelde eerste prijs. “Er was geen inzending die er met kop en schouders bovenuit stak. Als jury hebben we met veel plezier naar de genomineerde inzendingen geluisterd en de twee winnaars delen nu in de eer.”

De NTR Podcastprijs heeft als doel: het vieren van het medium podcast, het aanmoedigen van jong talent, het geven van richting aan de jonge makers en de luisteraar kennis te laten maken met het werk van prille makers. “Je kunt uit de inzendingen constateren dat de grenzen tussen de radiodocumentaire en de podcast aan het vervagen zijn.”

De hoofdprijs bestaat uit een prijs naar keuze van de winnaar: professionele opname-apparatuur, een bezoek aan de internationale audio-wedstrijd Prix Europa in Berlijn of een montage-cursus.

Ster advertentie
Ster advertentie