Podcast

Premierskandidaat Femke Merel van Kooten-Arissen: 'Landsbelang boven alles!'

foto: Commissie-Douwes/ PowNedfoto: Commissie-Douwes/ PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Premierskandidaat Femke Merel van Kooten-Arissen: 'Landsbelang boven alles!'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht kandidaten een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af in de Powned podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

Femke Merel van Kooten-Arissen is de eerste kandidaat. Ze zit sinds maart 2017 in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Met haar nieuwe beweging Splinter wil ze de machtigste politicus van ons land worden.

#1 - Femke Merel van Kooten: “Landsbelang boven alles!” - Sollicitatiegesprek met de minister-president

Weg met hokjesdenken!

Splinter is eigenlijk alles wat een partij moet hebben: liberaal, sociaal, democratisch. Daar gaat de politica zeker punten mee scoren bij de commissie. Al vraagt voorzitter Douwes zich wel af of Splinter, en haar lijstaanvoerster Van Kooten-Arissen, wel onderscheidend genoeg is. FMvKA: "Het probleem bij bestaande partijen is, dat ze vastzitten in het machtsdenken en niet kijken naar welke invloed heb je als partij. Je ziet ook dat er heel erg gedacht wordt in hokjes, zoals partijkleuren. Er zijn nu veel te veel hokjes!"

FMvKA: "We willen dat de mensen via onze digitale fractiekamer kunnen inspelen op de actualiteit, maar ook kunnen aangeven waar zij problemen hebben." Met andere woorden: een laagdrempelige partij!

Premiersbeloften

"Als volksvertegenwoordiger moet je volstrekt onafhankelijk zijn." Ze belooft het volk dat ze als minister-president niet in een keurslijf geperst gaat worden. De commissie heeft deze belofte genoteerd.

Volgens kandidaat-premier Van Kooten-Arissen houden de huidige partijen elkaar in een wurggreep. Haar missie is om het algemeen belang boven het politieke belang te stellen. En ze zal vanuit het Torentje niet met meel in de mond praten.

Geen politieke jobhopper

Femke Merel van Kooten-Arissen is vier jaar Tweede Kamerlid. In 2017 begint ze bij de Partij voor de Dieren. Na haar vertrek bij die partij werd het etiket ‘zetelrover’ op de kandidaat-premier van vandaag geplakt. FMvKA: "Dat begrijp ik. Maar ik wou het verkiezingsprogramma van die partij uitvoeren. En ik vond het eigenlijk kiezersbedrog als je daarvan af zou stappen." Want dat gebeurde de afgelopen periode bij de Partij voor de Dieren, is de conclusie van Van Kooten-Arissen.

De eenpitter hopte van de Partij voor de Dieren via 50PLUS naar de Partij voor de Toekomst. Daar sloot Henk Krol Forum-verlater Henk Otten in de armen en zette Femke Merel bij het grof vuil. Op deze periode kijkt ze met spijt terug: "Ik had onafhankelijk kamerlid moeten blijven. En nooit die stap naar Henk Krol moeten zetten."

Commissielid Fabian Franciscus legt onze kandidaat het vuur aan de schenen over haar politieke jobhoppen. Maar volgens mevrouw Van Kooten-Arissen heeft 'dit commissielid het niet helemaal begrepen'. Waarvan akte!

Bonus binnengesleept voor zorghelden

Premierskandidaat Femke Merel is heel trots op het binnenhalen van de zorgbonus. Door haar trekken en sleuren in de politieke achterkamertjes krijgen ruim 1 miljoen zorghelden ieder 1.000 euro voor hun keiharde werken tijdens de covid-crisis. Van Kooten-Arissen is een uitstekend onderhandelaar gebleken, daarvan is de commissie-Douwes onder de indruk.

U hoort van ons

Femke Merel van Kooten-Arissen wordt bedankt voor het ontspannen sollicitatiegesprek. Ze hoort tegen de zomer meer van de commissie-Douwes.

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is vanaf woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.


Ster advertentie
Ster advertentie