Podcast

'Iedere keer als ik in Polen kom, is de situatie weer iets erger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedere keer als ik in Polen kom, is de situatie weer iets erger'

[EO] Nieuwsuur-verslaggever Saskia Dekkers was onlangs in Polen, één van de twee landen die vorige week tegen de EU-begroting stemde. De situatie in het land baart haar zorgen, zegt ze in Europa Draait Door. "Iedere keer als ik in Polen kom, is de situatie weer iets verergerd. Er is écht iets aan de hand met de onafhankelijke rechtstaat."

Polen lag samen met Hongarije dwars bij de EU-begroting, waarover zij een veto uitspraken. Ze waren het oneens over een gedeelte over de rechtstaat. In de begroting zat ook het coronafonds, waaruit landen die getroffen zijn door COVID geld kunnen krijgen. Dekkers was te gast in de podcast bij Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn om te praten over de twee dwarsliggers.

#37 - Polen en Hongarije op ramkoers met Brussel: wat nu? (S02) - Europa draait door

PiS

De rechtstaat in Polen staat al sinds 2015 onder druk, vertelt Dekkers. In dat jaar kwam de partij PiS (Prawo i Sprawiedliwość, oftewel Recht en Rechtvaardigheid) aan de macht. Zij beloofden corrupte rechters uit de communistische tijd te ontslaan. Dit deden ze, maar ze benoemden vervolgens nieuwe rechters die loyaal zijn aan de regering. "Kritische rechters worden monddood gemaakt en ook advocaten komen aan de beurt", zegt Dekkers.

In Hongarije is dit al langer bezig, vertelt Dekkers. Ook de Hongaarse premier Orban (aan de macht sinds 2010) ontslaat rechters en kritische media hebben het erg moeilijk in het land.

Inlegvelletje

De vraag is: wat nu? De EU-begroting en coronafonds zijn belangrijk voor de Europese Unie. "Er wordt gesproken over een inlegvelletje", zegt Dekkers. "Zo zouden Polen en Hongarije de garantie krijgen dat de afspraken niet specifiek tegen hen zijn gericht." Een loskoppeling van het fonds en de afspraken over de rechtstaat behoort ook tot de opties.

Europa Draait Door

Europa Draait Door is een wekelijkse podcast van de EO waarin zaken rondom de Europese Unie worden besproken. Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken de laatste ontwikkelingen in Europa met elkaar en met gasten. Elke vrijdagavond is er een nieuwe aflevering. Abonneer je op Europa Draait Door en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app,Apple podcastsofSpotify.

Ster advertentie
Ster advertentie