Podcast

Tbs-patiënt Mathieu: ‘Na drie jaar voelde ik emoties en spijt’

foto: ANP (afbeelding ter illustratie)foto: ANP (afbeelding ter illustratie)
  1. Nieuwschevron right
  2. Tbs-patiënt Mathieu: ‘Na drie jaar voelde ik emoties en spijt’

[KRO-NCRV] Veel tbs’ers hebben er een lange gevangenisstraf opzitten, voordat ze worden opgenomen in een kliniek. Mathieu heeft twintig jaar en tbs met dwangverpleging gekregen voor een dubbele moord. “De eerste drie jaar van mijn straf had ik geen spijt. Daarna begon ik ineens te huilen”, vertelt Mathieu in de podcastserie TBS.

“Ik was net van de straat geplukt en in een sneltrein voorgeleid, als een dier dat we af gaan schieten, publiekelijk. Ik was zwaar in verzet, heb de officier van justitie uitgekafferd, vernederd. Een dikke vinger voor jullie allemaal. Ik zit mijn straf uit en kom eraan”, zegt Mathieu - niet zijn echte naam - openhartig in de podcast.

“De eerste drie jaar van mijn straf heb ik geen spijt gehad van mijn delict. Ik was zo in de war. En na drie jaar begon ik ineens te huilen. Spijt, gevoelens van wauw, wat heb je die families en de samenleving aangedaan.”

Zijn persoonlijk begeleider Anja vult aan: “De luikjes moeten opengezet worden, het water moet gaan stromen. Dat is Mathieu hier in de tbs gaan doen. Jouw risicofactoren zijn alcohol, drugs en relaties, nu je niet meer onder invloed bent ervaar je de emoties anders. Pijn en verdriet moeten nu allemaal een plekje krijgen.”

Omslagpunt

Veel tbs-patiënten ervaren op een zeker moment een omslagpunt. De één heeft dat na jaren, de ander nooit. Daar gaat de vijfde aflevering over van de podcastserie TBS, waarin journalist Tom Veldhuijzen een inkijkje geeft in de wereld van de forensische zorg.

In de vijfde aflevering gaat het ook over werk en stage buiten de kliniek. Wie straks een goede start in de samenleving wil maken, moet daar ook een betaalde baan bij hebben. Luister de aflevering hier, of download ‘m in je favoriete podcastapp:

{podcast audio="126794" caption="#5 - Werken" }

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie