Podcast

Amsterdam wordt gezien als 'bicycle heaven'

foto: Pxherefoto: Pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam wordt gezien als 'bicycle heaven'

[NTR] Katelijne Boerma is sinds 2017 fietsburgemeester van Amsterdam en heeft in relatief korte tijd een heel netwerk van fietsburgemeesters over de wereld opgebouwd. Inmiddels zijn het er al meer dan vijftig, op korte termijn waarschijnlijk tweehonderd, vertelt ze in de nieuwste aflevering van de podcast De Spaak. Van Sao Paulo tot Mexico Stad. Van Dublin tot Moskou. De fiets wordt steeds vaker gezien als de oplossing voor vastzittende wereldsteden.

{podcast audio="112535" caption="Het goede werk van de fietsburgemeester" }

Op een gegeven moment fietste ze het conferentiegebouw van de wereldgezondheidsorganisatie WHO in Genève in. Letterlijk. Katelijne Boerma schiet in de lach. De fietsburgemeester van Amsterdam is wel wat gewend. Maar dit had zij zelfs nog nooit meegemaakt.

Ze heeft direct de aandacht als ze binnenkomt, zeker als ze haar burgemeesters(fiets)ketting om heeft. Net als bij de WHO. Allerlei belangrijke mensen op het gebied van gezondheid ontdekten daar dat de oplossing voor een flink deel van de huidige, behoorlijk ingewikkelde problemen al een eeuw of twee bestaan. Het is dat eenvoudige ding met twee wielen en een stuur.

De fietsburgemeester en haar 'junior'

Zelf is Boerma het meest trots op het Junior Fietsburgemeestersprogramma dat ze heeft opgezet. Vijftig kinderen - fietshelden - die allemaal met een leuk, soms hartstikke origineel idee komen en zo een jaar lang fietsburgemeester van Amsterdam kunnen worden. Vorig jaar was het Lotta Crok, met haar plan voor speciale OV-fietsen voor kinderen. Dit jaar is het Armin Taheri (10 jaar). Hij krijgt alle lof voor zijn plan om fietspaden aan te leggen met vrolijke muziek en ('s avonds en ´s nachts) verlichting.

Armin legt uit dat het hem vooral om de veiligheid te doen is. Bert Ooms van bouwconcern BAM - de grootste fietspadenbouwer van Nederland - laat in de podcast weten het plan van Armin serieus te nemen: "Wij zijn dagelijks bezig de veiligheid op wegen en fietspaden te verbeteren. We zijn dus heel blij met de suggesties van Armin."

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast van de NTR en de NPO, gemaakt door Jeroen Dirks. De Spaak wordt ook uitgezonden op NPO Radio 1, elke vrijdagochtend tussen 02.00 en 04.00 uur in het programma Focus. Luister De Spaak via NPO Radio 1, iTunes, Stitcher of je favoriete podcast app.

Ster advertentie
Ster advertentie