Podcast

Waarom geloven zoveel mensen in een satanistisch pedocomplot?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom geloven zoveel mensen in een satanistisch pedocomplot?

[EO] Het zou zomaar eens kunnen dat de Qanon-beweging morgen een doorslaggevende rol gaat spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De beweging, waarin complottheorieën centraal staan, heeft veel aanhang in de VS. In de podcast Europa Draait Door werd gepraat over de beweging, die ook buiten de VS populair is. "Nederland stond deze zomer in de top drie van landen met de meeste tweets met Qanon-gelateerde hashtags", vertelt complottheoriespecialist Rudy Bouma van Nieuwsuur.

#34 - Waarom geloven zoveel mensen in een satanistisch pedocomplot? (S02) - Europa draait door

Qanon is een beweging waarin de mysterieuze 'Q' centraal staat. Deze persoon zegt een hoge ambtenaar te zijn. Op internetfora post hij geheimen vanuit de Amerikaanse overheid (de 'deep state'). Machtige mensen, zoals politici, Hollywoodsterren en leden van koningshuizen zouden actief zijn in pedonetwerken en zouden ook kinderbloed drinken om jong te blijven. De Amerikaanse president Trump bindt hier de strijd mee aan.

In Europa Draait Door vertelt Bouma hoe wijdverbreid deze ideeën zijn en waarom mensen erin geloven.

Europa

Ook in Europa is Qanon populair, vertelt Bouma. In Nederland, bleek onlangs uit onderzoek van de UvA, zijn ongeveer 12.000 mensen lid van Facebookgroepen die gelieerd zijn aan Qanon. "En dat is alleen nog maar een deel van Facebook, want in besloten groepen kun je niet kijken, en er zijn ook al een aantal groepen verwijderd", volgens Bouma.

Aan de overkant van de Noordzee is het nog wijder verbreid: "In het Verenigd Koninkrijk gelooft een kwart in geheime satanische netwerken van invloedrijke elites, onder jongeren zelfs een derde."

Podcast

In Europa Draait Door wordt ook gepraat over de aanslag in Nice en over het nieuws dat Jeremy Corbyn geschorst is. Luister deze op de site, de app of uw favoriete podcastplatform!

Ster advertentie
Ster advertentie