Podcast

'Stoppen als presentator bij Op1 voelde heerlijk. Vrijheid.'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stoppen als presentator bij Op1 voelde heerlijk. Vrijheid.'

[EO] Waarom stopte journalist en ondernemer Sander Schimmelpenninck met die felbegeerde baan als presentator bij Op1 en wees CEO van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth een goed betaalde functie bij een commercieel mediabedrijf af? Omdat ze plezier in hun werk belangrijker vinden dan geld. Hoe de mannen hun carrièrekeuzes afwegen en waar ze dán de hypotheek van betalen, vertellen ze openhartig aan Arie Boomsma in de nieuwe aflevering van de podcast Goed Werk.

#3 - Goed Werk: Werk jij puur voor het geld? Sander Schimmelpenninck en Ernst-Jan Pfauth niet - Geld of je leven

"Toen ik werd gevraagd voor Op1 heb ik ontzettend getwijfeld", verzucht Sander Schimmelpenninck in de podcast. "Ik vond het niet bij mij passen, dacht dat ik het niet kon en verwachtte dat ik in de problemen zou komen met alle verschillende rollen die ik vervulde. Het is allemaal uitgekomen."

En toch liet Schimmelpenninck zich 'erin kletsen'. "Want het ging toch om dat stoeltje aan het hoofd van de tafel, op televisie, waarvan vooral de oudere generatie denkt: dat is het hoogst haalbare. Er hangt een bepaalde status aan. Ik kwam er al snel achter dat ik Op1 presenteren helemaal niet zo leuk, spannend, knap of interessant vond. Stoppen voelde heerlijk. Vrijheid."

Stockholmsyndroom

Zijn eerste baan als advocaat had hij vooral omdat men dat van hem verwachtte, vertelt Schimmelpenninck. "Onlangs had ik een etentje met oud-collega's die ik nog ken uit die tijd. Zij vinden hun werk oprecht niet zo leuk, maar zij zoeken hun vreugde, vrijheid en passie in hun vrije tijd, door bijvoorbeeld te gaan surfen of leuke dingen te doen met hun kinderen. Er bestaat zoiets als een Stockholmsyndroom; wat betekent dat je je gijzelnemers aardig gaat vinden. Er zijn heel veel mensen die in het Stockholmsyndroom van hun baan zitten en het eigenlijk best wel prima vinden."

Op die manier wordt werk iets wat je nodig hebt om je leven te kunnen leven. En salaris iets waardoor je in je vrije tijd kunt genieten van leuke dingen en vakanties. Terwijl Schimmelpenninck dat plezier voor grootste deel niet naast, maar in zijn werk zoekt. "Ik doe dingen voornamelijk omdat ik ze leuk en interessant vind. Een column voor De Volkskrant, daar krijg ik niet veel geld voor. Toch vind ik geld wel fijn om te hebben. Daarom vind ik de combinatie ondernemen en schrijven prettig. Door het een te doen, kan ik het ander ook blijven doen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om mijn Zelfspodcast verder uit te bouwen tot mediabedrijf."

Puur voor de centen

Ernst-Jan Pfauth, CEO van het uit idealisme geboren journalistieke platform De Correspondent en maker van het Dankboek, laat zich in zijn carrièrekeuzes ook duidelijk niet leiden door geld, vertelt hij. "Toen ik als student achter de bar stond, was dat natuurlijk puur voor de centen. Maar sindsdien maak ik keuzes vanuit idealisme. Uit mijn werk voor De Correspondent haal ik enorm veel voldoening. Natuurlijk heb ik mijn ups en downs, maar ik kan steeds nieuwe dingen doen en dat houdt me geboeid."

Als Pfauth een baanaanbod bij een commercieel mediabedrijf krijgt, waar hij heel veel geld kan verdienen, slaat hij dat af. "Die luxe had ik, gelukkig. Het idee dat ik dan zestig uur aan iets zou moeten werken waar ik niet helemaal in geloof, leek me heel vermoeiend. Ik zou er niet gelukkig van worden. Nu verdien ik een salaris waar ik prima van kan leven en doe ik wat dingen ernaast, zoals 'Een podcast over media'."

Twee keer modaal verdienen en toch rood staan

Op LinkedIn geeft een kwart van de Goed Werk volgers aan te werken voor het geld. Waar Schimmelpenninck door ondernemen en vastgoed genoeg binnen krijgt om te kunnen blijven doen wat hij leuk vindt, zoekt Pfauth zijn financiële onafhankelijkheid in zijn uitgaven. "We werken hard voor ons geld; waarom vliegt het er dan zo makkelijk weer uit? Toen ik op mijn dertigste nog steeds rood stond, terwijl ik een kind had en twee keer modaal verdiende, ben ik eens kritisch naar mijn uitgaven gaan kijken. Ook maakte ik een lijstje van waar ik nou gelukkig van word."

Toen Pfauth die lijstjes naast elkaar legde, schrok hij, geeft hij toe in Goed Werk. "Er ging heel veel geld op aan afhaalmaaltijden, terwijl ik blij word van koken met mijn vrouw. En door ons vakantiehuisje op de Veluwe, zag ik mijn vrienden minder vaak. Dat vakantiehuisje hebben we verkocht en ik sta nu veel vaker zelf in de keuken." Ook rijdt hij in een 'eenvoudige Skoda', omdat hij de status die een grote auto geeft niet nodig heeft. "Door mijn uitgaven aan te passen, sta ik niet meer rood en kan ik zelfs een kwart van mijn inkomen sparen. Dat geeft mij de vrijheid om te blijven doen waar ik gelukkig van word."

Luister de podcast Goed Werk...

Hoe Sander Schimmelpenninck en Ernst-Jan Pfauth hun carrièrekeuzes afwegen en hoe zij financieel afhankelijk zijn geworden, vertellen ze openhartig aan Arie Boomsma in de nieuwe aflevering van de podcast Goed Werk. Luister de podcast via jouw podcastapp of hier.

…en praat mee op LinkedIn!

In hoeverre speelt geld een rol in jouw carrièrekeuzes? Volg Goed Werk op LinkedIn en praat mee!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie