Podcast
BNNVARA

Alicante - Was de popmuziek vroeger beter dan die van nu?

foto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Was de popmuziek vroeger beter dan die van nu?

Het is een gevleugelde uitspraak: ‘Vroeger was alles beter’. De oudere generatie kan als geen ander vertellen hoe voorheen alles veel beter was dan hoe het nu is. Zo ook de muziek. Daar valt over te discussiëren, en dat doen de jonge makers van de NPO Radio 1-podcast Alicante dan ook. Want wat typeert de muziek van nu? Zit er minder emotie in? En moet je als artiest anno 2022 minder talent hebben dan 50 jaar geleden?

#17 - Was de popmuziek vroeger beter dan die van nu? (S03) - Alledaagse Vragen

In de rubriek ‘De Twee Kanten van Alicante’ nodigt de jongste redactie van NPO Radio 1 twee zestigplussers uit in de studio. Ze voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. In deze aflevering zijn zangeres Imca Marina en zanger, muziekproducent en oud radio-DJ Henk Westbroek te gast.

Precies 50 jaar geleden stond Vicky Leandros met Apres Toi op plek nummer 1 in de Top 40. Als we diezelfde lijst vijftig jaar later bekijken dan zien we op diezelfde plek, Harry Styles met As It Was. Volgens Westbroek werd de muziek van vroeger met meer geduld en zorgvuldigheid gemaakt. In zijn ogen werd er een paar decennia terug langer over de producties nagedacht waardoor de muziek die uitgebracht werd kwalitatief beter was. Ook moesten muzikanten langs platenmaatschappijen, A&R-managers (Artist and Repertoire) en lag het aan de radio DJ’s of jouw plaat dan uiteindelijk ook gedraaid werd. Tegenwoordig kan iedereen zijn muziek een stuk makkelijker uitbrengen en is het voor iedereen beschikbaar op platforms zoals Spotify of YouTube.

Volgens Imca Marina is de muziek niet in algemene zin slechter geworden: “Het moet de emotie hebben van het moment.” Voor Imca moet er bezieling in een nummer zitten: “Je wilt iemand horen kuchen.”

De muziek van nu

Als iets de popmuziek van nu typeert dan is het wel dat alles door elkaar loopt, zegt muziekjournalist Atze de Vrieze van 3 voor 12. “Er is functionele muziek om op te dansen, er is glad geproduceerde pop, er is diepgaande Indie, maar er is ook ontroerende housemuziek en emotioneel geladen pop, zoals de muziek van Billie Eilish. Met drumcomputers en synthesizers weet Eilish samen met haar oudere broer hele persoonlijke en intieme liedjes te maken. Heel populair onder een superjong, maar ook volwassen publiek.

Hetzelfde geldt voor de 21-jarige S10, zegt De Vrieze, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. S10 maakt muziek om zichzelf en anderen met mentale problemen te helpen. In het nummer waarmee ze meedoet ‘De Diepte’ zit meer diepgang dan wat je op het eerste gezicht hoort. Als je goed naar de tekst luistert hoor je hoe ze zichzelf toespreekt, ze zingt: ‘Ik schuil onder de tafel en ik hoop dat jij me vindt.’ De Vrieze gelooft dan ook absoluut niet dat de popmuziek van vroeger beter is dan nu en al helemaal niet dat het ‘m zit in de instrumentarium.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie