Sterrenkundige: wetenschap en het Bijbelse scheppingsverhaal gaan perfect samen
- Nieuws
- Sterrenkundige: wetenschap en het Bijbelse scheppingsverhaal gaan perfect samen
Wie het aandurft om vragen te stellen die de natuurkunde overstijgen, kan niet om God heen. Deze pikante uitspraak is van Heino Falcke, de wereldberoemde sterrenkundige van de Radboud Universiteit, die als eerste een zwart gat fotografeerde. "Het lijkt me bizar dat de oerknal niet te rijmen valt met het scheppingsverhaal", zei hij in de Ongelooflijke Podcast. "Het past prima!"
Falcke was te gast in de podcast samen met Marjolijn van Heemstra, zijn is godsdienstwetenschapper en schrijft over ruimtevaart voor De Correspondent.
#69 - Een religieuze reis door de ruimte met Heino Falcke en Marjolijn van Heemstra - De Ongelooflijke Podcast
Professor Falcke ziet in het scheppingsverhaal in Genesis een ontwikkeling van de wereld. "Eerst spreekt God, en dan is er licht. Dan denk je meteen aan de oerknal, dat is ook licht", zegt hij. Hij ziet het als een 'profetisch en poëtisch schrijven, dat de wereld een ontwikkeling heeft doorgemaakt'. "Eerst is er de aarde, dan de planten, de dieren, dan de mens. Er wordt een ontwikkeling beschreven. Ik snap dan ook niet dat gelovige mensen een probleem hebben met de evolutietheorie!"
Oerknal
De oerknal is zelfs bedacht door een christelijke priester, vertelt Falcke: de Leuvense George Lemaitre. "Hij was priester, maar ook hoogleraar. Hij kende allemaal belangrijke mensen en praatte met Einstein. Op basis van de theorieën van Einstein berekende hij hoe het heelal eruit zou zien. Het heelal begon met een moment, T=0."
Hierop kreeg Lemaitre veel kritiek: "Hij werd aangevallen door zijn collega’s, die zeiden dat je die oerknal alleen wil hebben omdat je gelovig bent, daar moeten we niks van hebben. Einstein wilde er niks van weten." Andere natuurkundigen zeiden dat het heelal eeuwig was en geen beginmoment had.
Religieuze ervaring
Van Heemstra is 'niet zo gelovig', zegt ze zelf. Ze studeerde religiewetenschap en vindt dat sterrenkunde en religie best dicht bij elkaar liggen, want het gaat allemaal over het onbekende, het mysterie. "Ik vind dat een hele logische parallel, ik snap niet waarom die twee niet vaker bij elkaar worden gebracht", zegt ze.
Vanuit de ruimte ervaren astronauten wel eens een soort mystieke ervaring, vertelt ze. "Mensen die langere tijd in de ruimte zijn, ervaren een soort overzichtseffect. Als je kijkt naar de aarde, dan kun je een totale mentaliteitsverandering ondergaan", vertelt de schrijver.
"Je hebt ineens een groot inzicht van een waarheid die je vanaf de aarde niet kunt zien. Je ziet de aarde die als een soort dier in de ruimte hangt. Als één organisme waar we allemaal onderdeel van zijn. Je ziet hoe absurd grenzen zijn, al onze stress, hoe idioot dat eigenlijk is, terwijl alles met elkaar in verbinding is", zegt ze. "Die eenheid, die ervaring van heelheid, is een soort religieuze ervaring. Een opheffing van de vervreemding die we soms voelen."
De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.
Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.