Podcast

Podcast De Dag: het explosieve verhoor van Dominic Cummings

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het explosieve verhoor van Dominic Cummings

De oud-adviseur en rechterhand van de Britse premier Boris Johnson schetste deze week een ontluisterend beeld van totale chaos in Downing Street aan het begin van de coronacrisis.

#849 - Het explosieve verhoor van Dominic Cummings - De Dag

Een onthutsend verhoor in het Britse Lagerhuis deze week. De man die lange tijd de belangrijkste adviseur van premier Boris Johnson was, Dominic Cummings, werd zeven uur lang ondervraagd door een commissie die de corona-aanpak gaat evalueren. Hij schetste een beeld van een totaal stuurloze regering die geen idee had wat te doen. Er was volgens Cummings geen plan voor een lockdown, de premier wilde dat mensen zich bewust lieten infecteren om groepsimmuniteit te bevorderen en de minister van Volksgezondheid zou zieke ouderen terug de verpleeghuizen in gelaten hebben zonder dat ze getest waren.

'Zelden zal een Lagerhuiscommissie zo'n explosief verhoor hebben meegemaakt,' zegt correspondent Arjen van der Horst in podcast De Dag. Zelfs al was dit een politieke en persoonlijke wraakactie van een onbetrouwbare spindoctor, zoals veel mensen zeggen, dan nog was het onthullend. Het was namelijk voor het eerst dat iemand die overal bij was, vertelde hoe het er in de begindagen van de pandemie in Downing Street aan toe ging. En dat was hoe je het ook wendt of keert not a pretty picture. Voor de Britten die zelf getroffen zijn door corona of iemand verloren hebben was het zelfs uiterst pijnlijk.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie