Podcast

De Olympische Spelen gaan toch echt beginnen: vizier op Tokio in podcasts

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Olympische Spelen gaan toch echt beginnen: vizier op Tokio in podcasts

De Olympisch Spelen van Tokio op het punt van beginnen. Eindelijk, nadat ze in 2020 een jaar werden uitgesteld. Al zijn de Spelen voor de meeste atleten nooit echt ver weggeweest.

Dat blijkt wel uit de gesprekken die de afgelopen maanden werden gevoerd in de NOS Olympische podcast. Hieronder vind je een overzicht van de dit jaar verschenen afleveringen.

Martina, Van der Breggen en Zonderland

Voor vlaggendrager Churandy Martina worden 'Tokio' zijn vijfde Olympische Spelen. Hij gaat sowieso nog een jaar door. Maar wat wordt het daarna? Coach worden, terug naar Curaçao of wordt hij fulltime golfer?

Ook voor Anna van der Breggen en Epke Zonderland zit hun carrière er bijna op. Tokio wordt hun laatste kunstje. Ze reizen allebei met andere verwachtingen af. Maar er zijn ook overeenkomsten. Ze hebben bijvoorbeeld allebei ervaring in de medische zorg: zij als verpleegster, hij als dokter.

Jan-Willem van Schip weet wat hij kan verwachten op de Spelen. Zijn conclusie na zijn eerste deelname als baanwielrenner in Rio de Janeiro: "Zo'n toernooi kost veel hersencapaciteit. Als je de eetzaal binnenkomt op de Spelen is dat een grote 'freakshow'."

Atlete Femke Bol staat pas aan het begin van haar olympische avontuur en lijkt zichzelf haast elke week te verbeteren. Ze is verliefd op de horden, zegt ze. Houdt ze die vlinders in Tokio vast?

Oranjeleeuwinnen

Bondscoach Sarina Wiegman en Jackie Groenen maken met de Oranjevrouwen hun debuut in Tokio. Zal Groenen, een groot muziekliefhebber, in Japan nog nieuwe muziek toevoegen aan haar favorietenlijst?

Het had weinig gescheeld of we hadden Groenen niet op het veld maar op de judomat gezien. Ze is generatiegenoot van Sanne van Dijke, die Kim Polling uit de olympische equipe judode. Van Dijke wil in Tokio haar overleden broer eren met een medaille.

En luister bijvoorbeeld ook eens naar paralympiër Jetze Plat of schermer Bas Verwijlen, die in zijn wedstrijden het liefst scoort met een panna. En voor wie niet meer helemaal precies in de smiezen heeft hoe het nu zit met deze klassieke olympische sport, krijgt in deze podcast een tutorial van de beste Nederlandse schermer aller tijden.

BMX'ers Laura en Merel Smulders gaan in Tokio voor een unieke prestatie. Ze kunnen de eerste zussen worden die allebei met een medaille naar huis gaan. Maar wat betekent dat voor de meiden die ook nog eens huisgenoten zijn? Blijft het dan wel leuk in huis?

Net als de Smulders-zusjes gaan ook Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman samen naar Tokio. Ze hebben samen al vier gouden medailles in huis. Maar wie van de twee wint de onderlinge wedstrijdjes in het zwembad? En kan die ander dan tegen zijn verlies?

Zwem-collega Femke Heemskerk start in Tokio met een missie. Ze wil een Studio Sport-filmpje op muziek. "Ik zag ooit de beelden van Inge de Bruijn, op muziek van Moby, het nummer Porcelain en met commentaar van Jeroen Grueter. Dat vond ik zo mooi, en ik dacht meteen: 'Wow zo'n filmpje wil ik ook!'"

Een overzicht van de eerste vijftien podcasts uit de serie, met onder anderen Dafne Schippers, Henk Grol, Eva de Goede en Annemiek van Vleuten vind je hier.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie